Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Nešťastná a tragická událost při odlovu divokých prasat. 

Kriminalisté z Ostravy-Přívozu od listopadu loňského roku prověřovali tragickou událost, ke které došlo v Ostravě-Petřkovicích na břehu slepého ramene řeky Odry. Za účelem odlovu divokých prasat šli dva myslivci v noční době do honitby nacházející se poblíž areálu Hornického muzea Landek, a to z toho důvodu, že se v těchto místech mají nacházet. Za použití termovizních dalekohledů několik divočáků nalezli, sledovali jejich pohyb a po domluvě, zastřelili na místě dva divočáky a třetího postřelili. Ten z místa utekl, proto se oba muži rozhodli jíž zraněné zvíře hledat a tzv. jej „dostřelit“. Po nějaké době, co propátrávali terén a šli po jeho stopě, se dostali až k řece. Zde 44letý myslivec přes termovizní dalekohled viděl u země ležící objekt. Byl přesvědčen, že se jedná o raněné prase, a proto z obavy z možném napadení zvířetem, vystřelil. Hned zavolal na kolegu a vydali se k danému objektu. Zjištění, že se nejedná o divočáka, ale o člověka bylo doslova šokující. Okamžitě začali s poskytováním první pomoci, zavolali na tísňovou linku 112, kdy jim operátorka dávala instrukce. Na místo přijeli jak zdravotníci, tak policisté. Postřelený 52letý muž bohužel i přes okamžitou laickou a následně odbornou pomoc při převozu svému zranění podlehl. Oba myslivci byli ještě v den události zadrženi.

Policisté na místě provedli mimo jiné ohledání místa činu, zajistili zbraně a u zadržených osob provedli dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu s negativními výsledky. V následujících dnech kriminalisté přibrali znalce, jak z odvětví soudního lékařství, tak balistiky k vypracování znaleckých posudků a odborných vyjádření. K odbornému zkoumání byly odeslány i zajištěné zbraně. Také se kriminalisté zabývali okolnostmi, za jakých poškozený na místě rybařil a zda měl patřičná povolení k rybolovu. Prověřováním se však ukázalo, že žádné povolení k lovu ryb v dané lokalitě neměl. U obou myslivců se potvrdilo, že tito byli řádnými držiteli povolenky k lovu v honitbě.

Po vyhodnocení znaleckých posudků a odborných vyjádření komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti 44letému muži a obvinil ho z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Muž má čistý rejstřík trestu. V případě odsouzení mu hrozí pobyt za mřížemi až na 6 let.

dne 21. června 2024

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem