Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Zadržení pachatele díky zabezpečovacímu systému, kamerám a rychlé komunikaci 

Doslova ukázkový případ můžou popsat ostravští policisté.

V minulém týdnu operační důstojník na tísňovou linku 158 přijal oznámení o vloupání do prodejny zlatnictví v Ostravě-Mariánských Horách, kdy oznamovatel sdělil, že jede také na místo. Během několika minut se na místo události dostavili policisté z obvodního oddělení. Oznamovatel uvedl, že uvnitř prodejny mají bezpečnostní kamery, které jsou napojené na online poplach, proto o pokusu vloupání věděli ihned a mohli tak reagovat.

Popis možného pachatele se podařilo získat opravdu rychle, a to díky komunikaci poškozených, policistů a operačního důstojníka. K tomu všemu samozřejmě přispěly jak městské kamerové systémy, tak kamery v městských hromadných prostředcích. Uniformovaní policisté začali s propátráváním okolí. Na místo byl také povolán psovod se služebním psem jménem Pirlo. Prvotní prověrka okolí byla ze strany zasahujících hlídek i psovoda negativní. Tito však ve své činnosti pokračovali a netrvalo dlouho, kdy si psovod všiml muže odpovídajícího popisu. Toho si do svých rukou převzali policisté obvodního oddělení, kterým však na místě tvrdil, že se daného vloupání nedopustil. Vzhledem k získaným důkazním materiálům bylo jasné, že právě 37letý muž má mít rozbití výlohy na svědomí.

Vrchní inspektor obvodního oddělení Ostrava-Mariánské Hory zadrženého muže k uvedenému skutku vyslechl, kdy se nakonec k činu doznal. Uvedl, že se jednalo o momentální nápad. Měl procházet ulicí a vidět vystavené zlato za výlohou, proto se rozhodl prodejnu vykrást. Nejdříve měl vzít dlažební kostku, se kterou poté rozbil výlohu. Vzhledem k tomu, že výloha byla opatřena dalším sklem, za kterým byla mříž, tak odešel s prázdnou. Jenže touha po špercích byla tak velká, že se rozhodl na místo vrátit a svůj čin dokonat. To ho již zadrželi policisté. Muži bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze spáchání přečinů krádež ve stádiu pokusu a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení. Vyčíslená škoda za poškození byla ve výši téměř 30.000 korun.

dne 25. října 2023

por. Bc. Eva Michalíková

Preventisté Městského ředitelství policie Ostrava proto v takovýchto případech majitelům provozoven doporučují, aby objekty řádně proti vloupání zabezpečili, ať již složitějšími zamykacími systémy, ochrannými mřížemi nebo například uzamykatelnými okenicemi. Také je vhodné zvážit možnost napojení na pult centralizované ochrany PCO, který hlídá objekt majitelům, když nejsou v dosažení. Dalším vhodným prvkem zabezpečení je kamerový sytém, který může přispět při vyšetřování a také jako důkazní prostředek. Jakmile své podniky či obydlí opouštíte, zavírejte i okna na ventilaci. Opravdu stačí jen krátká chvilka a nezvaný host tohoto umí využít.

por. Bc. Martina Jablońská komisař

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem