Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - Cyklista bez helmy nepřežil srážku s vozem 

Dne 16. července před dvanáctou hodinou polední došlo v katastru obce Dobratice ke smrtelné dopravní nehodě. Devětašedesátiletý cyklista, bez ochranné cyklistické helmy, pravděpodobně při sjíždění z kopce nezvládl řízení a po průjezdu zatáčky vyjel do protisměru, kde narazil do vozidla Škoda Octavia, které řídil jednačtyřicetiletý řidič. Ten se snažil dopravní nehodě zabránit prudkým bržděním a vjetím na krajnici, střetu však již nezabránil.

 

Na místě zasahovala jak rychlá záchranná služba, tak vrtulník letecké záchranné služby, přivolaný zasahující lékař však konstatoval zranění cyklisty neslučitelná se životem. Dechová zkouška, spolu s testem na přítomnost omamných a psychotropních látek, prokázala negativní hodnoty.

 

Další příčiny a okolnosti nehody jsou v šetření našich policistů.

 

Za poslední měsíc se jedná v Moravskoslezském kraji již o třetí tragickou dopravní nehodu, jejíž obětí se stal cyklista bez ochranné cyklistické helmy. Naposledy tomu bylo 25. června 2017 okolo osmé hodiny ranní v obci Ostravice. Devětačtyřicetiletý muž, bez ochranné cyklistické helmy, s největší pravděpodobností nezvládl při sjezdu řízení, zejména nepřizpůsobil rychlost jízdy, a po projetí zatáčky vyjel do protisměru, kde i přes intenzivní brždění narazil do betonové skruže. I přes následnou zdravotnickou pomoc poskytnutou zasahujícím lékařem na místě svým poraněním podlehl.

 

Cyklisté patří mezi nejvíce ohrožené účastníky silničního provozu. Během minulého roku došlo na území Moravskoslezského kraje k 556 nehodám, ve kterých figuroval právě cyklista. Použitím cyklistické helmy lze často těmto fatálním dopravním nehodám předejít nebo alespoň snížit riziko velmi vážných následků.

 

Apelujeme také na řidiče, aby byli k cyklistům ohleduplní, při jízdě zachovávali bezpečný odstup a například při vystupováním z vozidla se vždy před otevřením dveří přesvědčili, že neohrozí právě projíždějícího cyklistu.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
17. července 2017

 

 

vytisknout  e-mailem