Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - „Trojice pachatelů nepohrdla ani ponožkami se sněhovým motivem“ 

Na konci měsíce ledna 2019 bylo ve služebním obvodu Hnojník provedeno bezpečnostní opatření, které bylo zaměřeno na kontrolu a pohyb osob v daném teritoriu, a to z důvodu zvýšeného počtu nápadu trestné činnosti majetkového charakteru. K většině případů docházelo v noční době. Jednalo se jak o krádeže okolo domů, tak o vloupání do rodinných domů. Při jednom z vloupání byli podezřelí zadrženi. Pachatelé ze zahrad měli zcizovat volně odložené věci, jako jsou například staré kovové předměty, propanbutanové lahve či volně odložené disky s pneumatikami. Do této akce byli přizváni také policisté ze speciální pořádkové jednotky. Jejich činností byl monitoring a pohyb osob v okolí kriminogenních míst v jednotlivých obcích služebního obvodu Hnojník. Již první noc bezpečnostního opatření policisté ze speciální pořádkové jednotky zkontrolovali osádku osobního vozidla značky Fiat, ve kterém se nacházely tři osoby, žena ve věku dvaceti let a muži ve věku čtyřiadvaceti a pětadvaceti let. Následně byla provedena i kontrola vozidla, kde se v zavazadlovém prostoru nacházela mimo jiné i televize, DVD přehrávač či motorová pila. Mužům zákona se po krátké době podařilo od těchto osob zjistit, že před několika minutami se vloupali do rodinného domu v obci Střítěž. Na místo činu se dostavil i majitel domu, který následným ohledáním zjistil, že pachatelé měli odcizit kromě televize, DVD přehrávače a motorové pily i deodorant, ponožky, svíčky, zapalovač a spousty jiných osobních věcí. Poškozenému muži byla způsobena škoda téměř deset tisíc korun. 

Nyní nastává práce kriminalistů, kteří se podrobně zaměřili na tuto trojici pachatelů. Jejich následnou činností se dále podařilo objasnit několik poškozených vozidel na Třinecku. Jeden z pachatelů se k tomuto přiznal. Ve většině případů se jednalo o propíchané pneumatiky či poškrábané karoserie vozidel.  Jako důvod svého jednání měl uvést, že si „krátil svůj volný čas“. 

V současné době kriminalisté vyhodnocují další kriminalistické stopy, které by je usvědčily i z jiných trestných činů na tomto území. 

Za své jednání nyní trojici pachatelů hrozí trestní stíhání pro přečin krádež a porušování domovní svobody. Pětadvacetiletému muži ještě navíc hrozí sdělení obvinění ze spáchání přečinu poškození cizí věci. V případě odsouzení hrozí podezřelým pobyt za mřížemi až na dva roky.  

Tímto bychom chtěli apelovat na majitele nemovitostí, aby dbali zvýšené opatrnosti na svůj majetek. Především na uzamykání vstupních dveří, uzavírání oken a vstupní branky na pozemek, a to ne jenom v době odchodu z domu. Majitelé by měli dbát také na prostor před domem, tedy na své zahrady, kde by neměli nechávat cenné věci bez dozoru. Mít dobré sousedské vztahy je v tomto případě výhodou. Pokud zpozorujete jakýkoliv pohyb cizích osob na svém či pozemku sousedů, volejte linku 158. 

por. Bc. Eva Michalíková
oddělení tisku a prevence
územní odbor Frýdek-Místek
22. února 2019

vytisknout  e-mailem