Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství z Jičínska

Uplynulý víkend byl ve znamení opilých řidičů, drobných zlodějů a rodinných šarvátek 

V pátek 17. prosince kontrolovala nad ránem policejní hlídka v Hořicích osobní vozidlo Audi A4, které řídil opilý, jednatřicetiletý řidič. Provedená dechová zkouška totiž u něj prokázala přes 2 promile alkoholu. A tak nejenže přišel o svůj řidičský průkaz, ale navíc teď čelí podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až roční vězení. 
 
Na svoji zapomnětlivost doplatit řidič osobního vozidla Fiat, který v dopoledních hodinách natankoval u benzínové čerpací stanice v Jičíně několik litrů benzínu. V prodejně pak uhradil pouze zakoupený olej, ale na benzín si nějak nevzpomněl. Svoji chybu si uvědomil až poté, co odjel. Z tohoto důvodu se hned vrátil zpět a celý dluh uhradil.
 
Předvánoční nákupní horečka je v plném proudu a mnozí se ještě snaží na poslední chvíli sehnat dárky pro své blízké. Jednou z nich byla i osmadvacetiletá žena, která se v odpoledních hodinách vydala v Jičíně do jednoho z obchodů na Žižkově náměstí. Dárky však nepřišla nakupovat, jak by se mohlo zdát, ale krást. V oddělení s parfémy postupně odcizila několik flakonů v hodnotě jeden tisíc korun. K její smůle ji však  přímo při krádeži odhalila  obsluhující pracovnice, která vše oznámila na policii. A tak nejenže se musela s „dárky“ rozloučit, ale navíc dostala v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun. Snad si bude pro příště pamatovat, že  malý dárek pořízený z vlastních peněz potěší více, než drahá kradená věc.
 
Pro šampony, krémy, deodoranty a další kosmetiku se vydala v odpoledních hodinách do jednoho z obchodů v Jičíně na Žižkově náměstí osmadvacetiletá žena. I ona ovšem nepřišla nakupovat, ale krást. A tak vybrané zboží pomalu mizelo v jejích kapsách. Nakonec si stejně lup v hodnotě 1.016 korun z obchodu neodnesla. Všimla si jí totiž jedna z prodavaček, která vše oznámila na policii. Kromě toho, že se musela s nakradeným zbožím rozloučit, dostala v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun.  
Po třinácté hodině se obrátili na policii řidiči s tím, že v Holíně stojí téměř uprostřed vozovky nákladní vozidlo a ostatní řidiči tak nemohou projet. Nakonec nezodpovědný řidič kamionu ještě před příjezdem hlídky z místa odjel.
 
Na podezřele odstavené vozidlo Na Špici upozornil v podvečerních hodinách na lince 158 řidič autobusu. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která vozidlo zkontrolovala a přitom zjistila, že na zadních sedačkách sedí pes. Po chvíli se k vozidlu dostavil řidič, který vše policistům vysvětlil. Došel mu totiž benzín, a tak mu nezbylo nic jiného, než se s kanystrem vydat k  nejbližší „benzínce“. Po doplnění pohonných hmot mu už nic nebránilo v tom, aby mohl v jízdě pokračovat.
 
V silně podnapilém stavu se vrátil v noci domů muž v malé obci na Hořicku. S množstvím vypitého alkoholu mu zřejmě stouplo sebevědomí a místo toho, aby šel spát, začal napadat ostatní členy domácnosti a přitom ničil zařízení bytu. O jeho běsnění se dozvěděli policisté, kteří hned vyjeli na místo. Muž však stačil ještě  před jejich příjezdem dům opustit. Nikdo z rodiny už nic oznamovat nechtěl.
 
Alkoholový démon působil i v Hořicích, kde opilý muž měl údajně slovně napadat svoji přítelkyni. Ta si to nenechala líbit a vše oznámila na policii. Na místo vyjeli městští strážníci, kteří zjistili, že i oznamovatelka je v podnapilém stavu. Nakonec si žena vše rozmyslela a odešla spát ke své sestře.
 
Před půlnocí se povaloval na chodníku v Lázních Bělohradě silně opilý muž, který měl tržnou ránu na hlavě. Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že si muž zranění přivodil sám při pádu na nazmrzlém chodníku. Nakonec ho převezla rychlá záchranná služba na ošetření do jičínské nemocnice.

Ani v sobotu 18. prosince nebyla o opilce nouze. Hodinu po půlnoci oznámil na linku 158 anonym, že v Hořicích v Havlíčkově ulici leží na chodníku opilý muž, který se nemůže zvednout. V tomto případě sehrála velkou roli kombinace vypitého alkoholu a namrzlého chodníku, který je nebezpečný pro střízlivého, natož opilého chodce. Hlídka, která vyjela na místo, se snažila s mužem komunikovat, ten však na nic nereagoval. Vzhledem k tomu že teplota vzduchu byla hluboko pod bodem mrazu, rozhodli policisté o jeho převozu do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Službu konající lékařka u muže zjistila silné podchlazení,  a tak nakonec skončil v místní  nemocnici.
 
Další, kdo nezvládl předvánoční oslavy, byl šestapadesátiletý muž, kterému došly síly v malé obci na Jičínsku, kde upadl na namrzlém chodníku. Vzhledem k tomu, že nemohl vstát, vyjela na místo policejní hlídka, která ho doprovodila  domů.
 
Po třetí hodině ranní vyjeli policisté do malé obce na Sobotecku, kde se třiačtyřicetiletému muži vymkl z ruky závěr firemního večírku. S 1.8 promile alkoholu totiž usedl za volant a snažil se z místa odjet. Daleko se však nedostal. Ještě na  dvoře totiž narazil do vozidla Škoda Octavia, které stálo za ním, a přitom zranil mladou ženu, která do auta nastupovala. Případ šetří sobotečtí policisté jako podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Na kontrolu honů se v ranních hodinách vydali policisté z jičínského  oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. Tentokrát zavítali mezi účastníky honů v Dolanech a na Prachově. Ani u jednoho z dvaadvaceti zkontrolovaných myslivců nezjistili žádné nedostatky.
 
Během dne vyšetřovali policisté dopravní nehody v Nové Pace, Ohavči a na dalších místech našeho okresu. Téměř ve všech případech byly na vině namrzající vozovky, na kterých dostali řidiči smyk. Při nehodách nebyl naštěstí nikdo zraněn.
 
Večer se policisté vydali do heren, barů a diskoték v Jičíně, kde se zaměřili na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let. Ani v jednom z podniků  žádné opilé teenagery nezjistili. 
 
Před dvaadvacátou hodinou se vydal na „nákup“ do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží nepoctivý zákazník. Z regálů postupně odcizil misku na polévku, gel na vlasy, sluchátka a bezdrátovou meteostanici, vše v  celkové hodnotě 1.107 korun. Zboží si schoval pod oblečení a poté prošel bez zaplacení pokladnou. Z lupu se však dlouho neradoval. Za pokladní zónou ho totiž zadržel pracovník místní bezpečnostní služby, který vše oznámil na policii. To muže natolik rozčílilo, že odcizené zboží hodil na zem, a přitom ho poškodil. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se jedná o čtyřiadvacetiletého muže, kterému uložila v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun.
 
I když byla třetí adventní neděle 19. prosince z celého víkendu nejklidnější, přesto měli policisté práci. Nejvíce je zaměstnali opilí řidiči.
 
Několik minut po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v Kopidlně osobní vozidlo Škoda Octavia, které řídil čtyřiapadesátiletý muž. Provedená dechová kontrola u něj prokázala přes 0,4 promile alkoholu. Řidič ani nezapíral a k požití alkoholu se přiznal. Rovněž souhlasil  i s naměřenými hodnotami. Z tohoto důvodu mu policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.
 
O tři hodiny později skončil v policejní síti další opilý řidič. Tentokrát se jednalo o padesátiletého muže, který řídil v Sobotce osobní vozidlo Citroën Berlingo. Vzhledem k tomu, že v jeho dechu policisté naměřili přes 1,8 promile alkoholu, vyslechl si ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V dopoledních hodinách pak pobíhal v Kopidlně po silnici chrt, který tak ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Hlídka, která vyjela na místo, už nikde psa nenašla.
 
Po dvaadvacáté hodině se obrátil na policii muž z Hořic s tím, že se jeho soused chová divně. Dále uvedl, že křičí a hází věcmi. Po příjezdu hlídky už byl sedmašedesátiletý muž v klidu a v doprovodu své ženy šel spát. O hodinu později se však probudil a v „řádění“ pokračoval. Nakonec vyběhl v pyžamu a bos ven před dům, kde ho našli městští strážníci. Vzhledem k tomu, že z jeho dechu byl  silně cítit alkohol, nezbylo nic jiného, než muže  převézt do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové, kde zůstal do vystřízlivění.
nprap. Hana Klečalová
20. 12. 2010

vytisknout  e-mailem