Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další podvedený

Prachatice - Bitcoinový účet mu pomohla zrušit neznámá žena, důvěřivce připravila o bezmála 30 000 korun. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu. Dosud neznámá žena telefonicky oslovila poškozeného s tím, že si všimla, že dlouhodobě nevyužívá svůj bitcoinový účet, zda ho nechce zrušit. Muž s tímto návrhem souhlasil a otevřel přiložený odkaz v jeho emailu, který mu tam neznámá žena zaslala. Po kliknutí na tento odkaz byl muž automaticky přesměrován na jeho bitcoinový účet, na kterém měl již z minulosti vyplněny všechny údaje, včetně údajů ke své platební kartě. Poté, co potvrdil zrušení účtu, zjistil, že mu z jeho běžného účtu vzápětí zmizelo 30 000 korun.

Jak se nenechat oklamat:
- nereagujte na telefonické, emailové či jakékoliv jiné nabídky k nákupům kryptoměn, ani na pomoc se zrušením kryptoměnových účtů
- nikomu neumožňujte vzdálený přístup k PC, notebooku apod.
- nefoťte, ani jiným způsobem neposkytujte osobní doklady nebo jejich kopie cizím osobám
- před vlastním nákupem kryptoměn si pečlivě prostudujte, jak kryptoměny fungují, jaké druhy kryptopeněženek existují, jaké jsou jejich zabezpečení, výhody, nevýhody apod.
- v případě rozhodnutí investování do virtuální měny si na internetu o burzách zjistěte veškeré možné informace a reference, zda se nejedná o podvodné burzy

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

14. května 2024

vytisknout  e-mailem