Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Gentleman silnic

Jindřichův Hradec - Pan Tomáš Krulla je 229. gentlemanem na českých silnicích. 

V minulém roce došlo na Jindřichohradecku jen několik dní před Štědrým dnem k vážné dopravní nehodě. Na silnici 164 v úseku mezi Jindřichovým Hradcem a Kunžakem se při předjíždění střetl osobní automobil s dodávkou. Následkem nárazu se osobní vozidlo několikrát otočilo a doslova vyletělo ze silnice na louku. Uvnitř zůstala těžce zraněná řidička. Naštěstí byl mezi svědky nehody Tomáš Krulla, který nezaváhal a vydal se ženě na pomoc. Za pohotový zásah byl nyní oceněn titulem Gentleman silnic.

Jindřichův Hradec – Byl čtvrtek 21. prosince kolem 11. hodiny dopoledne a Tomáš Krulla cestoval ve svém voze v koloně aut. „Jel jsem po silnici 164 ve směru na Kunžak. Přede mnou byla bílá dodávka. Za mnou jela paní v SUV. Ta se mě rozhodla předjet. V době, kdy už míjela moje auto, vybočila do protisměrného pruhu i ta dodávka,” vzpomíná. Tento manévr způsobil, že dodávka bočně narazila do jedoucí řidičky. Vlivem nárazu se její automobil přetočil přes pravý bok do silničního příkopu, tam se ještě jednou odrazil, přelétl přes silnici a skončil na louce. „Stalo se to přímo přede mnou. Musel jsem okamžitě brzdit, jinak by mě paní vzala s sebou," popisuje nepříjemnou situaci Tomáš Krulla.

Pan Krulla bez váhání zastavil po pravé straně vozovky, zapnul výstražná světla a vydal se řidičce na pomoc. „Dodávka zůstala po nehodě na silnici, jen ji to odrazilo. Řidič působil, že je v pořádku, ale byl z celé situace ochromený a v šoku, tak jsem mu dal instrukce, ať zavolá na tísňovou linku,” vysvětluje. Když doběhl k nabouranému vozidlu, potvrdilo se mu, že situace je vážná. „Dostal jsem se k řidičce přes rozbité okénko, dveře nešly otevřít. Paní byla stále při vědomí, ale na první pohled jsem viděl, že má velmi těžké zranění ruky a že tam hrozí amputace. Nejspíš ji při životě držel adrenalin,” uvádí Tomáš Krulla a dodává, že ženu na zranění nechtěl upozorňovat, aby ji nevyděsil. Aby zastavil tepenné krvácení, vlastníma rukama stlačil ránu. „Držel jsem je tam několik minut. Všechno se dělo strašně rychle, zároveň mi to připadalo jako věčnost. Už jsem to bolestí nemohl vydržet, ale věděl jsem, že nesmím pustit,” popisuje. Později zaškrtil zraněnou ruku obinadlem z lékárničky, kterou donesl další svědek nehody.

Zanedlouho na místo dorazily záchranné složky. Poté, co se ženu podařilo z nabouraného automobilu vyprostit, byla letecky transportována do nemocnice.

„Kandidáta na ocenění Gentleman silnic může navrhnout kdokoliv. V tomto případě přišla nominace přímo z řad policie. Chtěli bychom touto cestou panu Krullovi poděkovat. Jednal nesobecky, odvážně a pohotově, což je v případech ohrožení života zásadní,” uvádí Zdeněk Melichar, ředitel jindřichohradeckého územního odboru Policie ČR.

„Věříme, že tento dramatický příběh s dobrým koncem bude motivací pro další řidiče, a to nejen na jihu Čech, aby v podobných situacích také neváhali pomoct, i když to nebude jednoduché. Pan Krulla na nic nečekal a jeho bleskurychlá reakce zachránila lidský život. Právě díky takovýmto příběhům náš projekt před 20 lety vznikl,” uzavírá Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic.

Ocenění z rukou zástupců Generali České pojišťovny a Policie ČR převzal Tomáš Krulla dne 5. srpna 2024 v Jindřichově Hradci. Jedná se tak již o 229. držitele titulu Gentleman silnic.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

Mgr. Jan Marek

5. srpna 2024

Odkazy do noveho okna

Ocenění Gentleman silnic 1.

Ocenění Gentleman silnic 1. 

Detailní náhled

Ocenění Gentleman silnic 2.

Ocenění Gentleman silnic 2. 

Detailní náhled

Věcný dar

Věcný dar 

Detailní náhled

Předání ocenění

Předání ocenění 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem