Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Letecká nehoda

Písek - Při nouzovém přistání uhynul srnec, ukrytý v poli. 

Včera odpoledne před půl třetí přijal operační důstojník integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje ohlášenou leteckou nehodu na poli v katastru obce Ždár u Protivína. Proto na místo okamžitě vyslal hlídku protivínských policistů, kteří po příjezdu kontaktovali pilota, občana cizí státní příslušnosti roč. 1966, který jim ukázal místo pádu a popsal samotnou událost.

Muž letěl s letounem – utralichtem tovární značky Merlin 100 Sporster – z letiště Strunkovice nad Blanicí, kdy po několika minutách letu začal stroj ztrácet výkon motoru a proto s ním klesal na nouzové přistání. Při dojíždění do pole však do něčeho narazil a převrátil se přes vrtuli na střechu. Po vystoupení z kokpitu a ohledání letounu nalezl mrtvého srnce, který se zřejmě ukrýval v porostu rostoucího obilí. Pilot vyvázl bez újmy na zdraví, hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 1 000 000 korun.

Zmíněné nouzové přistání je v šetření jak protivínských policistů, tak i pracovníků Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod.

V loňském roce jsme na území Jihočeského kraje prošetřovali dvě události, letos se jedná o první případ.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

30. května 2024

Odkazy do noveho okna

Letadlo a srnec

Letadlo a srnec 

Detailní náhled

Letadlo 1

Letadlo 1 

Detailní náhled

Letadlo 2

Letadlo 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem