Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nebezpečný alkohol

České Budějovice - Alkohol za volant nepatří! 

Dva víkendové případy v krajském městě nesou stejné znaky protiprávního jednání – jízda s motorovým vozidlem silně pod vlivem alkoholu.

Nejprve byl v sobotu večer v ulici Lipenská zastaven řidič osobního vozidla tovární značky Volkswagen Passat, kdy na výzvu ke kontrole osobních dokladů zjistili policisté oddělení hlídkové služby, že má 34letý občan cizí státní příslušnosti vysloven zákaz řízení do druhé poloviny července příštího roku. Při jednání byl z jeho dechu cítit závan alkoholu, proto po „hlídkaři“ vyzvali k provedení testu přístrojem Dräger, kdy výsledek měření vykázal 2,7 promile. I po pár minutách opakovaný test potvrdil první dechovou zkoušku.

Zmíněnému muži byla zakázána další jízda a na základě uvedených okolností ho po kontrole lékařem a potvrzení, že je schopen pobytu v policejní cele, převezli k vystřízlivění „za katr“. Včera odpoledne si z rukou českobudějovických policistů převzal sdělení podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Druhý případ je řešen z nedělního rána, kdy na Husově třídě zastavili strážníci Městské policie České Budějovice, řidiče (roč. 2002) osobního vozidla tovární značky Škoda Fabia, kdy se na výzvu podrobil testu na zjištění návykové látky v dechu. Výsledek měření převýšil 2 promile. To potvrdil i druhý test realizovaný po pár minutách s obdobným výsledkem.

Následně o skutečnosti vyrozuměli kolegy z obvodního oddělení České Budějovice – město, kteří si případ převzali a opět ho vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, kdy muži předali sdělení podezření.

Řidiči, kteří neřeší, že v České republice platí nulová tolerance, jsou nebezpeční jak pro ostatní účastníky silničního provozu, tak i pro sebe!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

26. srpna 2024

vytisknout  e-mailem