Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Záchrana lidského života

České Budějovice - Hlubočtí policisté jsou na své kolegy právem pyšní. 

Záchrana lidského života, je snad nejvíc, kdy může člověk pomoci bližnímu.

Včera v podvečer v Hluboké nad Vltavou o pomoc svému příbuznému požádala na linku tísňového volání 158 mladá žena, kterou přes videohovor kontaktoval muž, který měl kolem krku uvázanou smyčku a v podstatě se s ní „loučil“. Hlubočtí strážci pořádku zjistili veškeré dostupné informace a dle velmi dobré místní a osobní znalosti okamžitě dojeli na místo, kde bydlí zmíněný muž (roč. 1990). Vstupní dveře byly uzamčené a za nimi slyšeli tiché chrčení se žádostí o pomoc. Protože hrozilo nebezpečí z prodlení, policisté násilně vstoupili do bytu, kde nalezli popsaného mladíka na podlaze v jedné z místností. Kolem krku měl omotaný provaz se smyčkou, chrčel a obličej zbarvený do rudé barvy s promodralými rty.

Okamžitě smyčku z krku odřízli a mladík se mohl opět zhluboka nadechnout a kolegové po poskytnutí první a neodkladné pomoci přivolali na místo příslušníky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Zasahující lékař po prohlídce mladíka konstatoval, že mu policisté popsaným zásahem příkladně zachránili život, za což jim patří obrovský dík a respekt. Následně ho zdravotníci převezli do nemocnice k další vyšetření.

Strážci zákona v obdobných případech zasahují s okamžitým nasazením, ví si v daných situacích vždy rady, a to i díky pravidelným školením zásad první pomoci. Nejen že jsou vybaveni mobilní lékárničkou, ale některé útvary v Jihočeském kraji disponují automatickým externím defibrilátorem, který vozí jak ve služebních vozidlech i na policejních lodích.

Naše heslo „Pomáhat a chránit“ ctíme za každé situace.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

30. května 2024

vytisknout  e-mailem