Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava - „Odcizil i čokoládu, zřejmě potřeboval energii na vloupání do vozidel“ 

Po měsíci na svobodě se měl vrátit opět ke svému „řemeslu“. 36letý recidivista si odpykával trest za předchozí spáchané trestné činy majetkového charakteru. Jeho trestní rejstřík je naplněn 19 záznamy.

V polovině prosince 2020 jsme přijali oznámení o vloupání do vozidla v Ostravě - Porubě. Následující dny oznámení přibývala a to i na jiných místech v Ostravě. Téměř ve všech případech si neznámý pachatel vybíral místa, které nebyly snímány kamerovým systémem. Muži zákona začali s prověřováním a shromažďováním důkazů. Kriminalisté na základě operativní činnosti vyprofilovali možného pachatele, kterým byl muž z Ostravy. Také zajištěné a vyhodnocené stopy DNA jejich tvrzení potvrdilo. Po předchozím souhlasu státního zástupce byl muž doma zadržen.

S kriminalisty spolupracoval, doznal se k 20 případům vloupání do vozidel. Do výslechu uvedl, že měl vždy rozbít skleněnou výplň a potom odnést vše, co bylo pro něj zajímavé. Většinou to byly cenné věci, které mohl prodat, například auto-kamery, značkové sluneční brýle, ale také zapomenutá peněženka včetně peněz, osobních dokladů a platební kartou. Také měl odcizit dokumenty, které při útěku v trávě odhodil, když zjistil, že jsou pro něj nedůležité. V jednom případě byl recidivista zadržen v obchodě, kdy si měl pod bundu schovat čokoládu a s touto projít přes pokladnu. Komisaři sdělil, že měl na ni chuť, ale už neměl tolik peněz, aby ji mohl s ostatním zbožím zaplatit. S muži zákona spolupracoval, ke svému jednání se přiznal s lítostí, že peníze potřeboval na jídlo. Celkem měl způsobit škodu přes 150.000,- Kč.

Komisař 5. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství Ostrava proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu krádež a z přečinů poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Uvedeného jednání se dopustil přesto, že byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru odsouzen a potrestán. Vzhledem k tomu, že se ji dopustil v době vyhlášeného nouzového stavu, mu nyní hrozí trest odnětí svobody za zločin od dvou do osmi let. Za normálních okolností by byla trestní sazba u tohoto přečinu maximálně na tři roky.

dne 17. února 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem