Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava - Specialista na jízdní kola 

Kriminalisté 4. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava zahájili trestní stíhání a obvinili 38letého muže ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.

Na základě vyhodnocených stop a operativního šetření kriminalisté ztotožnili možného pachatele, který se měl dopustit krádeží jízdních kol z různých objektů. Tím se ukázal jim dobře známý recidivista z Ostravy. V polovině tohoto roku komisař již obvinil muže ze spáchání více než 40 případů, těchto se měl dopustit od ledna do června 2020. Vzhledem k tomu, že nerespektoval předvolání k soudu a tím mařil soudní jednání, soudkyně rozhodla o jeho vzetí do vazby, ale před tím stihl v trestné činnosti pokračovat a kriminalisté mu prokázali za toto období dalších 13 skutků.

Ve většině případů se důvodně podezřelý muž zaměřoval na kolárny, kočárkárny, ale i sklepy panelových domů. Po vniknutí a překonání dveří měl odcizit jízdní kola. Kamerový systém zaznamenal pachatelovo jednání, při kterém se během jedné noci na místo činu měl třikrát vrátit a za pár minut odcizit tři kola. Objekty však nejsou jediné místa, kde ke kolům muž přišel. Také před prodejnami či obchodními domy, kde poškození zaparkovali svůj bicykl, je měl následně odcizit. Nezabránilo mu v jeho jednání ani jejich uzamčení lankovým zámkem. Motivem byl pravděpodobně finanční zisk z prodeje. Odcizené kola měl ve většině případů prodat náhodným lidem a získané peníze měl použít pro svou potřebu. 

Celková škoda i s předchozími případy byla způsobena za více než 500.000,- Kč. Kriminalistům řekl, že svého dosavadního způsobu života lituje, a po návratu z vězení bude mít snahu se napravit. Nyní muži za tyto činy hrozí pobyt za mřížemi až na osm let, jelikož se trestných činů dopustil v době nouzového stavu.

por. Bc. Eva Michalíková

dne 13. října 2020

vytisknout  e-mailem