Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neukáznění řidiči

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté během víkendu zjistili stovky přestupků.  

Z pohledu bezpečnosti silničního provozu patří prázdninové období mezi nejrizikovější v rámci celého roku. Nejinak tomu bude i letos. Proto na toto období plánujeme několik dopravně bezpečnostních akcí, které mají za úkol mimo jiné snížit nehodovost na území Zlínského kraje.
První z prázdninových dopravně bezpečnostních akcí se uskutečnila již během uplynulého víkendu. A výsledky rozhodně nebyly příliš pozitivní.
Desítky hlídek dopravních a pořádkových policistů zkontrolovaly 4239 vozidel, přičemž zjistily 462 přestupků. Suverénně nejčastějším sledovaným přestupkem se stalo nedodržení nejvyšší povolené rychlosti (201 případů), následoval špatný technický stav vozidel (63) a nepoužití bezpečnostních pásů (43).
Alarmující byl také počet řidičů, kteří byli v době kontroly pod vlivem alkoholu. Policisté v této souvislosti zjistili 25 přestupků a 1 trestný čin. Další 4 řidiči byli pod vlivem drog.
Do peněženky muselo sáhnout i 12 chodců a 22 cyklistů. Zvláště pro tuto skupinu účastníků silničního provozu jsou letní měsíce velmi rizikové, což se prozatím potvrzuje. Během víkendu jsme zaevidovali 8 nehod cyklistů. V sedmi případech byl viníkem nehody sám řidič jízdního kola a všechny nehody skončily zraněním cyklisty. Ve dvou případech se jednalo o zranění vážná.
Jedním z těchto cyklistů byl také třiatřicetiletý muž z Uherskobrodska, který svůj bicykl nezvládnul v neděli krátce před polednem na silnici mezi obcemi Hradčovice a Drslavice. Přestože se jedná o rovný a přehledný úsek, cyklista nezvládl řízení a upadl na vozovku, přičemž se poranil na hlavě. Dechová zkouška byla pozitivní s těžce uvěřitelným výsledkem 4,41 promile alkoholu.
Zranění na hlavě utrpěl i devatenáctiletý mladík, který v pátek v Bystřici pod Hostýnem nereagoval na před ním zastavující automobil a zezadu do něj narazil. Hlavou přitom rozbil zadní sklo vozidla. Výsledek dechové zkoušky – 1,86 promile alkoholu.
V neděli večer přímo v Kroměříži kontrolovala hlídka dopravní policie šestadvacetiletého cyklistu, který jel po chodníku bez odpovídajícího osvětlení jízdního kola. Výzvu k zastavení nejdříve nerespektoval a snažil se policistům ujet. To mu ovšem nevyšlo a zanedlouho se stejně musel podrobit zkoušce na alkohol. A ta byla samozřejmě pozitivní s výsledkem 1,86 promile.
Důrazně apelujeme nejen na cyklisty, ale na všechny účastníky silničního provozu, aby respektovali pravidla silničního provozu a nevystavovali se tak nejen postihu od policistů, ale také i ohrožení vlastního života či zdraví.
 
 
30. června 2015, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem