Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na podvodníky!

KROMĚŘÍŽSKO: Pár lstí připravil pětaosmdesátiletého seniora o devadesát tisíc korun. 

Včera dopoledne oslovila neznámá žena na ulici Mánesova v Kroměříži pětaosmdesátiletého seniora. Chtěla vědět, kudy se dostane do nemocnice. Leží tam prý její syn. Jakmile jí to starý pán řekl, požádala ho, zda si u něj doma může na chvíli uschovat své věci. On souhlasil a tak se společně vydali k jeho bydlišti. Po cestě se k nim přidal cizí muž. Žena ho představila jako svého manžela. V bytě starého pána neznámému zazvonil mobilní telefon. Po krátkém hovoru muž řekl, že mu volal lékař z nemocnice. Za operaci syna prý musí s manželkou zaplatit dvacet pět tisíc korun. Manželé ale u sebe údajně měli jen dolarové bankovky, a proto poprosili seniora o půjčení peněz. Jako záruku mu slíbili ponechat dolary. Starý pán souhlasil a šel do ložnice pro své úspory. Když pár uviděl, že má u sebe víc peněz než požadoval, začal muž znova telefonovat. Poté sdělil, že operace bude dražší. Mají za ni zaplatit pětaosmdesát tisíc korun. Pán měl v ložnici uschováno jen osmdesát tisíc a tak šel ještě do obývacího pokoje, kde měl odloženo dalších deset tisíc korun. Muž ho nakonec požádal o celou tuto částku, aby měl i určitou rezervu. Jako zástavu seniorovi zanechal malou černou tašku, ve které se mělo nacházet dvacet tisíc dolarů. Zapůjčené peníze manželé slíbili vrátit do dvou hodin. Po jejich odchodu pán tašku otevřel. Uvnitř se nacházely pouze papírové kapesníky.
Podvodem se nyní zabývají kroměřížští kriminalisté. Pachatelům po dopadení hrozí až pětileté vězení.
 
Vzhledem k tomu, že se nejedná o první případ s obdobnou legendou, apelujeme na občany, aby byli obezřetní a peníze cizím lidem nepůjčovali. Před čtrnácti dny přišla podobným způsobem o své peníze také seniorka z Kroměříže. Podvodníci z ní vylákali čtyřicet tisíc korun.
   
V souvislosti s tímto skutkem pátráme po ženě s tmavými vlasy ve věku okolo pětapadesáti let, která je asi 165 centimetrů vysoké postavy. Oblečena byla do pestrobarevných letních šatů. Mluvila česky bez přízvuku. Dále hledáme muže, který je o něco málo starší než žena. Byl oblečen do světlých kalhot a košile. Hovořil česky s cizím přízvukem.    
 
11. července 2013, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem