Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pronásledoval ji

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Muž pronásledoval svou bývalou manželku.  

 

Kdysi byli spokojení manželé, teď má žena ze svého bývalého manžela strach, protože ji dennodenně pronásledoval. Letos na jaře skončilo jejich oficiální soužití na Uherskobrodsku rozvodem, ovšem čtyřicetiletý muž se bývalé ženy nechtěl vzdát. Nejenže jí stále posílal SMS zprávy a telefonoval, kdy pod záminkou kontaktu s dětmi se snažil kontrolovat její pohyb. Ve zprávách a telefonických rozhovorech jí navíc sprostě nadával a vyhrožoval. Opakovaně jezdil za ní domů a snažil se dostat do její blízkosti, i když žena jeho snahy odmítala. Bývalý manžel ji sledovával také cestou do práce, čekal na ni před zaměstnáním, zjevoval se nečekaně na různých místech, kde jí vulgárně nadával a vyhrožoval. Pronásledovaná žena zjistila, že ji bývalý manžel sleduje pomocí mobilní telefonní služby, k níž neoprávněně získal přístup.

Vytvářený tlak nabíral na intenzitě a žena začala mít odůvodněný strach o život a zdraví nejen své, ale i svých dětí. Policisté, kterým jednotlivé události postupně oznamovala, řešili tyto události jako přestupky proti občanskému soužití, ovšem s narůstající intenzitou a časovým rozpětím přerostlo jeho jednání v trestný čin nebezpečné pronásledování. Uherskobrodští policisté nashromáždili jednotlivé důkazy a v těchto dnech sdělili čtyřicetiletému muži podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné pronásledování, za což mu ze zákona hrozí až rok vězení.

Oběti podobného pronásledování nebo jejich blízcí se mohou s důvěrou obrátit o pomoc na policisty na kterémkoliv policejním oddělení. Pronásledovatelé svůj nátlak sami od sebe neskončí, naopak ho většinou ještě stupňují. Policisté jsou připraveni v takových případech zakročit, ale musí se v prvé řadě o takovýchto problémech dozvědět, tedy prvním krokem je oznámit tento problém osobně či na lince 158. Nebo mohou využít služeb například Linky bezpečí.


 

9. říjen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem