Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cyklisté jezdí opilí a bez přileb

VSETÍNSKO: Střety a havárie cyklistů nejčastěji končí poraněním hlavy. 

Během uplynulého slunečného víkendu, kdy se to na silnicích a cyklostezkách hemžilo cyklisty, museli dopravní policisté řešit hned čtyři nehody těchto účastníků silničního provozu. Jeden cyklista dokonce leží s těžkým poraněním hlavy v nemocnici.
 
V pátek mezi osmou a půl desátou večer havaroval ve Vsetíně na ul. Vesník padesátiletý cyklista. S poraněnou hlavou ho našel na zemi ležet šestatřicetiletý náhodný kolemjdoucí, který ihned vytočil číslo 155 a pracovnici na záchranné službě popsal stav zraněného. Následně pak až do příjezdu zdravotníků prováděl podle pokynů záchranné služby resuscitaci muže. Okolnosti nehody policisté vyšetřují a otázkou také zůstává, zda byl cyklista ovlivněn alkoholem. To potvrdí nebo vyvrátí výsledky rozboru krve. Každopádně jak tento muž, tak cyklisté při dalších nehodách, neměli na hlavách cyklistické přilby a všichni si při nehodách poranili hlavy. I když zákon ukládá povinnost nosit přilbu cyklistům pouze do 18 let, rozhodně doporučujeme i dospělým, aby na přilby nezapomínali.
 
Další výjezd k havárii cyklisty evidují dopravní policisté v sobotu krátce před půlnocí. Sedmačtyřicetiletý cyklista z Rožnova p. R. nezvládl na křižovatce v Horní Bečvě odbočovací manévr, při kterém upadl na vozovku. Způsobil si lehké zranění. Na nehodě se podílel alkohol. Muž nadýchal 1,87 promile.
 
Dopravním nehodám se během víkendu nevyhnuly ani cyklostezky. O půl jedenácté dopoledne se na cyklostezce mezi obcemi Veselá a Střítež střetli dva cyklisté. Na vině je čtyřiapadesátiletá žena z Brna, která při jízdě po komunikaci určené cyklistům nezvládla průjezd zatáčkou. Přejela do protisměru, kde narazila do stojícího cyklisty. Žena upadla na zem a utrpěla středně těžké poranění hlavy, se kterým byla převezena do nemocnice. Dechové zkoušky na alkohol byly u obou účastníků negativní.
 
Za poslední dny dopravních nehod s cyklisty rapidně přibylo. Mimo zmíněné víkendové nehody se policisté v sobotu také dozvěděli o vážné havárii cyklisty, která se stala už ve čtvrtek (19. 5.) kolem páté hodiny ráno ve Valašském Meziříčí, části Juřinka, kde šestadvacetiletý cyklista havaroval do silničního příkopu. Teď leží s těžkým poraněním hlavy v nemocnici. Jelikož nám byla nehoda oznámena dodatečně až v sobotu a nemohli jsme provést šetření na místě bezprostředně po nehodě, žádáme případné svědky havárie, aby nám zavolali na linku 158. K místu havárie se dostaneme následovně: přejedeme most přes Bečvu ve směru od Valašského Meziříčí, a poté mineme křižovatku na Poličnou. Cyklista havaroval konkrétně na druhé odbočce vlevo od zmíněné křižovatky.
 
 
23. května 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem