Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté předešli milionovému podvodu

ZLÍNSKÝ KRAJ: Muž málem přišel o dům za patnáct milionů. 

Podpisy i doložku notáře padělal muž, který se pokusil o milionový podvod. Závažným trestným činem chtěl vyřešit svou tristní finanční situaci.
Podezření ze spáchání trestného činu přišel koncem dubna oznámit na Policii ČR ve Zlíně devětatřicetiletý muž. Ke svému překvapení zjistil, že na jeho nemovitosti, která má hodnotu asi 15 milionů korun, vázne zástava ve vztahu k údajnému úvěru na částku 5,8 milionů korun, o kterém ale neměl ani tušení. Kriminalisté při důkladném a rychlém vyšetřování přišli na to, že úvěr na tuto částku uzavřel devětadvacetiletý muž ze Zlína. Právě v těchto dnech ho kriminalisté obvinili z pokusu o podvod.
Devětadvacetiletý muž vytvořil smlouvu, na základě které měl půjčit 5,8 milionů korun o deset let staršímu muži. V případě, že by mu muž peníze nevrátil do 6. července 2010, přišel by o svou nemovitost. Tu by získal právě podvodník. Pachatel vytvořil fiktivní Smlouvu o zřízení zástavního práva a Smlouvu o předkupním právu, které vložil na Katastrální úřad ve Zlíně. Na těchto listinách padělal podpis oznamovatele a také ověřovací doložku notářské kanceláře. Veškeré machinace se odehrály za zády poškozeného, který tak málem přišel o dům za patnáct milionů korun.
Pohledávku chtěl pachatel případně postoupit svému bývalému zaměstnavateli, kterému dluží deset milionů korun. I tento dluh je předmětem zájmu kriminalistů krajského odboru hospodářské kriminality.
Pachateli hrozí podle trestního zákoníku pět až deset let vězení.

 

14. července 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem