Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Povodně červen 2010

ZLÍNSKÝ KRAJ: Souhrn středečních událostí. 

Předpovědi meteorologů se vyplnily. Přívalové deště ve středu zasáhly celý Zlínský kraj. Už v brzkých ranních hodinách vyhlásila zlínská radnice třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Místní rozhlas vyzýval občany, aby si zajistili majetek před velkou vodou. Kolem šesté hodiny vyhlásila povodňová komise stupeň ohrožení i na Bystřičce, na řece Olšavě v Uh. Brodě, na Luhačovickém potoku, na řece Moravě ve Spytihněvi, na Senici v Ústí a Lutonince ve Vizovicích.
Kromě řešení běžných oznámení a konfliktů se museli policisté ve větší míře věnovat dopravě. Voda se na mnoha místech kraje vylévala na cesty a znemožňovala řidičům další jízdu.
Už od sedmi hodin od rána jsme odkláněli dopravu přímo v centru Zlína, na ulici Dlouhé. V podjezdu pod železniční tratí bylo více než půl metru vody a neprojely tudy ani trolejbusy.
Projet se nedalo ani Bohuslavicemi. Na silnici bylo několik desítek centimetrů vody. Přesto se tudy několik řidičů snažilo přejet. Nakonec jsme museli dopravu odklánět i příjezdovou cestu od Fryštáku do Zlína. Hlídky navigovaly auta od Vršavy na Jižní Svahy.
Komplikace potkaly řidiče také mezi Napajedly a obcí Žlutavy, v Malenovicích nebo na silnici I/55 za Tlumačovem ve směru na Hulín. S obtížemi se dalo projet poi komunikaci ve Fryštáku na Žabárně.
Kolem deváté hodiny ráno se stala tragická nehoda na ulici Březnické ve Zlíně. Osobní auto najelo do protisměru, kde se střetlo s nákladním vozem. Při nehodě zemřel devatenáctiletý řidič, který jel na mokré cestě příliš rychle (viz článek Tragická nehoda ve Zlíně).
V průběhu dopoledne se situace v celém Zlínském kraji zhoršovala. Hladiny řek se nebezpečně zvedaly, voda se vylévala do polí, na silnice i do sklepů domů. Policisté z Hradišťska pomáhali skládat pytle s pískem v Kunovicích, které ohrožovala voda z Olšavy.
Kolem poledne se dramaticky zhoršila situace v obci Zdounky na Kroměřížsku. Voda tady zaplavila silnice, chodníky, domy i auta. Přímo ve Zdounkách nakonec museli hasiči ve spolupráci s kroměřížskými policisty evakuovat několik lidí. V průběhu odpoledne se evakuovalo celkem sedmnáct lidí, z toho tři z místního domova pro seniory. Starší lidé domov opouštět, motivovat je k tomu zkoušeli psychologové. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla i řeka Morava v Otrokovicích.
Kolem třetí hodiny odpoledne přijali operační důstojníci oznámení o nálezu mrtvého těla v rozvodněné Dřevnici v Lužkovicích na Zlínsku. Na místo jel nakonec celý výjezd služby kriminální policie a vyšetřování. Muž podle všeho nezemřel násilnou smrtí. Lékař stanovil jako příčinu úmrtí utonutí. K případu zjišťujeme další podrobnosti (viz článek V Lužkovicích se utopil člověk).
Na Vsetínsku policisté odkláněli dopravu například v obci Branky, komplikovaná byla situace i na silnici v Němeticích směrem na Hustopeče nad Bečvou či u Valašského Meziříčí.
Třetí stupeň povodňové aktivity odvolal zlínský magistrát kolem třetí hodiny odpoledne. Voda klesla ve všech řekách Zlínského kraje.
Aktuální informace o uzavírkách silnic kvůli záplavám, nehodám či jiným příčinám najdete zde: http://aplikace.policie.cz/dopravni-informace/Default.aspx.

 

2. června 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem