Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ujíždějící vozidlo bylo odcizené

O další adrenalinový zážitek v tom negativním slova smyslu se v pátek dne 31. října tohoto roku postaral sedmačtyřicetiletý muž z Prahy. Nerespektoval totiž zákonných výzev policistů a ujížděl jim, jak bylo později zjištěno, v odcizeném vozidle. 

Osobního automobilu tovární značky Mazda 323 s německými registračními značkami si policisté z Pohotovostní motorizované jednotky všimli kolem deváté hodiny ráno v ulici Sokolovská v Praze 8. Zdálo se jim podezřelé, proto je vylustrovali v příslušných databázích. Po zjištění, že značky evidencí neprocházejí, se rozhodli, že vozidlo i osádku zkontrolují. Řidič ale na jejich opakovaná zákonná znamení k zastavení nereagoval a začal ujíždět. Policisté jej tedy začali pronásledovat Heydukovou ulicí do ulice Novákových, dále Vacínovou do Ronkovy, Dr. V Holého, U Libeňského pivovaru, Andrštova až do ulice Na Rokytce. Zde mu cestu zablokoval druhý policejní vůz, takže najel na chodník, kde následně narazil do rohu domu a poškodil tak přední blatník se směrovým světlem. V průběhu této skutečně riskantní jízdy nerespektoval pravidla silničního provozu, ohrožoval účastníky v dopravě a choval se velmi bezohledně. Policisté oba muže zadrželi, a aby nekladli další odpor, přiložili jim na ruce služební pouta. Poté je v nezraněném stavu předvedli na policejní služebnu k dalším úkonům.
 
Vozidlo mazda policisté zajistili. Uvnitř nalezli různé věci a předměty pocházející s největší pravděpodobností z trestné činnosti a také předměty pravděpodobně určené k jejímu páchání. Dále zde nalezli klíčky od různých osobních motorových vozidel, klíče od spínacích skříněk, upravené klíče, apod. Na vozidle mazda byly umístěny německé registrační značky, které neprocházely v českých evidencích. Lustrací vozu dle jiných markantů bylo zjištěno, že je neznámý pachatel odcizil před dvěma dny v Praze 8 na Palmovce. Poškozením vozu vznikla škoda asi 45 tisíc korun.
    
Po podání vysvětlení bylo řidiči vozidla, sedmačtyřicetiletému muži z Prahy, sděleno obvinění z trestného činu podílnictví a následně byl propuštěn na svobodu. Hrozí mu ale až dva roky za mřížemi. Jeho osmatřicetiletý spolujezdec byl po podání vysvětlení propuštěn na svobodu.

vytisknout  e-mailem