Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Žena prodala policistům padělaný vysokoškolský diplom

Kriminalisté 8. oddělení z Prahy I. zadrželi dvě ženy, z nichž jedna nabízela na internetu padělaný vysokoškolský diplom a druhá ho prodala policistům. 

Kriminalisté poté, co zjistili, že je na internetových stránkách zveřejněn inzerát na prodej maturitních vysvědčení a vysokoškolských diplomů, okamžitě kontaktovali uvedené telefonní číslo. Zde jim žena sdělila veškeré podmínky prodeje, také si požádala o všechny údaje osoby, na níž bude diplom vystaven. Vysokoškolský titul stál šedesát tisíc korun a maturitní vysvědčení kolem dvaceti tisíc korun.  K samotnému předání diplomu mělo dojít o několik dní později v Praze. Žena několikrát změnila místo setkání, ale i přesto došlo ve čtvrtek 25. srpna k předání na poště v Jindřišské ulici. Policistu kontaktovala jednadvacetiletá dívka, která jak se později ukázalo, byla pouze tzv. kurýrem a papír pouze přivezla. Tu policisté poté co nechala na poště udělat ověřenou kopii, aby doložila kvalitu papíru, zadrželi přímo na pobočce. Dívka při výslechu uvedla, že pouze padělaná vysvědčení rozváží. Kriminalisté po velmi intenzivním pátrání nalezli a zadrželi ženu, která vysvědčení kurýrce pokaždé předala. Čtyřiadvacetiletá žena byla v Chomutově před svým bydlištěm zadržena. Při samotném zadržení zaútočila na jednoho z policistů a způsobila mu tržnou ránu na ruce. Tímto svým jednáním se dopustila trestného činu násilí proti úřední osobě. Kriminalisté kurýrku i druhou ženu, které tvořili organizovanou skupinu, obvinili z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let. V tuto chvíli policisté stále pátrají po muži, který se podílel na prodeji falzifikátů. Ten ve chvíli, kdy zjistil, že jsou ženy zadržené, utekl z místa bydliště a před policií se nyní skrývá.
 
Nakonec se ukázalo, že se jedná o skupinu osob, která již v minulosti byla trestně stíhána pro stejnou trestnou činnost. Nyní bylo zjištěno, že kurýrka po celé České republice rozvezla přibližně čtyřicet dalších vysvědčení a diplomů. Tím si žena a muž z Chomutova přišli na více než milión korun.
 
 
nprap. Eva Kropáčová       30.8.2011
 

vytisknout  e-mailem