Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 22. 8. 2011

Ostrava - páteční evakuace na Náměstí SNP a dva vykradači aut zasdržení při činu. 

Hrozil teroristickým útokem

Krátce po osmé hodině večerní dne 19. 8. 2011 přijali pracovníci na tísňové lince 112 telefonát, ve kterém neznámý mužský hlas vyhrožoval odpálením bomby.

Tento hovor se opakoval ještě sedmkrát. Muž hrozil teroristickým útokem, který chtěl provést pomocí půl kilogramu trhaviny, jež má u sebe. Dále sdělil, že chce odpálit nespecifikovanou část Ostravy, a že se nachází na náměstí SNP v Zábřehu. Jeho dalším požadavkem bylo přivolání policejního vyjednavače, který mu měl jeho jednání rozmluvit.

Policisté začali okamžitě jednat. Na místo byla povolána zásahová jednotka, pyrotechnici a další policisté, kteří náměstí okamžitě uzavřeli a provedli evakuaci osob. Policejní vyjednavač se okamžitě pustil do práce. Jeho profesionální výkon umožnil specialistům ze zásahové jednotky rychlý a důrazný zákrok. Muž byl pomocí donucovacích prostředků zadržen a eskortován na obvodní oddělení.

Práce ostatních policistů tím ovšem zdaleka neskončila. Společně s oststními složkami IZS museli provést kontrolu přilehlých prostor, přičemž k nalezení nástražného výbušného systému nedošlo.

Osmatřicetiletý pachatel byl následně převezen k vystřízlivění na záchytnou stanici. Orientační dechovou zkouškou mu totiž bylo naměřeno 2, 2 ‰ alkoholu.

Policejní komisař již zahájil trestní stíhání. Muž spáchal přečin šíření poplašné zprávy, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.


Nenapravitelní

 Dva mladí muži (23, 22) z Ostravy Výškovic byli dne 21. 8. 2011 ve čtyři hodiny ráno zadrženi hlídkou policistů z Obvodního oddělení ve Vítkovicích.

Oba mladíci byli již v minulosti odsouzeni za trestný čin krádeže. I přesto po vzájemné dohodě násilím vnikli do vozidla Škoda Pick Up. Stalo se tak na Jugoslávské ulici v Ostravě Zábřehu. Nic však neodcizili. Toto jednání jim ještě prošlo. Ovšem o chvíli později na téže ulici si jejich pokusu o vloupání do osobního vozidla Škoda Felicia všimnul náhodný kolemjdoucí, který na místo přivolal policisty. Ti již měli jednoduchou práci. Přímo při činu oba zadrželi.

Mladíci putovali do policejní cely. Po sdělení obvinění ze spáchání trestného činu krádeže byli propuštění na svobodu.

Vzhledem k tomu, že oba již byli v minulosti za stejný trestný čin potrestáni, hrozí jim trest odnětí svobody až na tři roky.
 

vytisknout  e-mailem