Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 25. 6. 2009

Loupež na hřbitově; Nerespektoval dopravní značky; Zcizil kuřivo; “Zpronevěřila tržbu” 

Loupež na hřbitově

 Hodinu po poledni dne 14. 6. 2009 došlo v areálu hřbitova v Ostravě Vítkovicích k trestnému činu loupeže.

Trestný čin spáchal neznámý pachatel ve věku 20 – 25 let, štíhlé postavy, krátce střižených vlasů, snědé pleti, byl oblečen do světlých kalhot a béžové bundy do pasu a na očích měl sluneční brýle. Ten nejdřív na poškozenou šedesátiletou ženu z Ostravy Hrabůvky zavolal, zda mu může dát cigaretu. Poškozená toto odmítla a odcházela směrem k hlavní hřbitovní bráně. Po krátké chvilce se instinktivně otočila a viděla zmíněného muže, kterak běží k ní. V domnění, že ji oběhne uhnula na stranu, nicméně pachatel uchopil její kabelku a chtěl ji vytrhnout. Žena se ovšem nedala a tak o kabelku začala přetahovaná. Po několikerém prudkém trhnutí se však přeci jen pachateli podařilo kabelku vytrhnout, přičemž ženu poranil na pravé ruce a dal se na útěk ve směru k zadní části hřbitova.
Společně s kabelkou žena přišla o peněženku s 200 korunami, osobními doklady, platební kartou, brýlemi a mobilním telefonem. Vše v celkové hodnotě 13 000 korun. Poškozená byla jednorázově ošetřena v nemocnici.
Neznámému pachateli hrozí za tento skutek až desetiletý trest odnětí svobody.

Nerespektoval dopravní značky

Z trestného činu ublížení na zdraví obvinili v těchto dnech kriminalisté jednašedesátiletého muže z Opavy.

Ten, jako řidič osobního vozidla Škoda Fabia, v listopadu loňského roku, nerespektoval dopravní značky „Dej přednost v jízdě“ a „Dvojitá podélná čára souvislá“. Při vyjíždění z garáží obchodního centra v Ostravě Porubě nedal přednost v jízdě osobnímu vozidlu Seat Alhambra, jedoucímu po hlavní silnici. Toto jednání mělo za následek střet vozidel a zranění třicetiletého řidiče seatu. U muže došlo k podvrtnutí krční páteře a pohmoždění měkkých tkání v bederní krajině, s dvoutýdenní dobou léčení.
Jelikož muž jinému z nedbalosti ublížil na zdraví tím, že porušil důležitou povinnost uloženou dle zákona, hrozí mu až jednoroční odnětí svobody či zákaz činnosti.

Zcizil kuřivo

Neznámý pachatel se 24. 6. 2009 kolem čtvrté hodiny ranní vloupal do prodejny tabáku.

Stalo se tak na Nádražní ulici v Moravské Ostravě. Pachatel, po rozbití skleněné výlohy pomocí nezjištěného předmětu, vnikl do prodejny, kde odcizil cigarety různých značek.
Poškozené majitelce z Ostravy Poruby způsobil celkovou škodu ve výši 14 000 korun. Pachateli hrozí za spáchání trestné činu krádeže až dvouletý trest odnětí svobody. 
 

nprap. Mgr. Petr Svoboda

 

“Zpronevěřila tržbu”

Policejní komisař sdělil obvinění 26leté ženě pro trestný čin zpronevěry. Žena, která byla zaměstnaná jako pokladní je podezřelá, že v době od 1.1.2007 do 12.1.2009, si postupně ponechávala část tržby prodejen na Ostravsku. Celkem měla žena za dva roky získat částku ve výši zhruba 210 000 korun. Způsob získávání části tržby byl zřejmě promyšlený. Při platbě zákazníka měla tipovag na pokladně nákup běžným způsobem, při vkládání částky přijaté od zákazníka měla úmyslně na pokladně natipovat větší částku  než na jakou byl systém naprogramován. Pokladna pak měla vyhodnotit tuto platbu jako zrušenou a proto nebyla hodnota nákupu do pokladny načtena jako registrovaná tržba.
Na pachatele trestného činu zpronevěry pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody  od šesti měsíců do tří let.

 

                                                                                       por. Bc. Gabriela Holčáková
                                                                                                         komisařka                                                                 

 

 

vytisknout  e-mailem