Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 30. 6 a 1. 7. 2009

“Útočili paralyzérem”; Masturboval na veřejnosti; Smrt na silnici; „K majetku násilím“; Čmáral a stříkal; Pytlák!; Bezpečnostní akce 

“Útočili paralyzérem”

Po dvou dosud neznámých pachatelích loupeže intenzivně pátrají ostravští kriminalisté. Ke skutku došlo dne 29.6.2009, kolem 22.20 hodin, na Pjanovově ulici v Ostravě-Zábřehu. Muži přistoupili k 52letému poškozenému, v době kdy chtěl otevřít vstupní dveře do domu. Jeden z pachatelů poškozenému přiložil na břicho elektrický paralyzér a následně stejně postupoval i druhý pachatel. Oběť měla být zasažena elektrickými impulsy a upadnout na zem. Pachatelé muži odcizili mobilní telefon a doklady. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši zhruba 4 000 korun. Muž naštěstí neutrpěl zranění vyžadující lékařské ošetření. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin loupež. Viníkům hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Masturboval na veřejnosti

Všímavá 38letá žena, venčící psa, oznámila policistům páchání protiprávního jednání v Ostravě na Varenské ulici (v areálu parku). Její ideální reakce napomohla zadržení podezřelého muže. Na místo, kde žena viděla částečně obnaženého, masturbujícího muže, okamžitě vyrazili policisté Oddělení hlídkové služby Ostrava. Zákrok byl okamžitý. V době, kdy policisté dorazili na místo, 36letý muž stále masturboval, byl proto ihned zadržen. Ke skutku došlo dne 29.6.2009, kolem 14.20 hodin. Téhož dne zahájil policejní komisař trestní stíhání 36letého muže pro trestný čin výtržnictví. Trestní zákon pamatuje na pachatele tohoto trestného činu trestem odnětí svobody až na dvě léta. Svědkyni, která okamžitě zareagovala, patří samozřejmě poděkování.
 

Smrt na silnici
 
Dne 30.6.2009, kolem 16.55 hodin, došlo ve Slezské Ostravě na Orlovské ulici k havárii osobního motorového vozidla zn. Opel Zafira. 45letý muž řídil vozidlo po Orlovské ulici, ve směru Ostrava Rychvald, a zhruba 20 metrů za křižovatkou s ulicí Nad Stavy vyjel z dosud nezjištěných příčin vpravo mimo komunikaci, kde došlo k čelnímu nárazu vozidla do kmene vzrostlého stromu. Řidič při nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě havárie podlehl. Policisté provedli ohledání místa havárie, nařídili provedení soudní pitvy a zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví k objasnění skutečností havárie.
 
„K majetku násilím“
 
 Dosud nezjištěný pachatel měl dne 30.62009, kolem 17.45 hodin, v Moravské Ostravě na Hornopolní ulici (na chodníku), přistoupit k poškozenému 30letému muži a nastříkat mu do očí blíže nezjištěnou látku. Současně měl pachatel vést kop do oblasti břicha, poškozenému se podařilo úder vykrýt a utéci směrem do travnatého prostoru mezi Hornopolní a Mariánskohorskou ulicí. Při útěku  měl oběti vypadnout telefon a peněženka s doklady. Tuto skutečnost měl poškozený zjistit a rozhodnout se pro věci vrátit, proto se měl otočit zpět k místu, kde věci vytratil. Pachatel, který muže napadl se měl v tomto okamžiku věcí zmocnit a měl nezjištěnou zbraní vystřelit. Poškozený se měl proto znovu otočit a dát na útěk, přitom měl ještě slyšet několik výstřelů. Ke zranění oběti naštěstí nedošlo. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na 1 300 korun. Policisté provedli ohledání místa činu, na místo byl přivolán psovod se psem. K objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu krádež byly zahájeny úkony trestního řízení. Po pachateli činu policisté intenzivně pátrají.

por. Bc. Gabriela Holčáková

 

Čmáral a stříkal

Neznámý pachatel se v noci z 29. 6 na 30. 6. 2009 dopustil trestného činu poškozování cizí věci.

Stalo se tak na ulici Nad Vodárnou v Klimkovicích. Pachatel zde černou barvou pomaloval 3 sloupky oplocení, betonovou zídku a šest polí dřevěného plotu u jednoho z rodinných domů. Na dřevěné oplocení načmáral různě dlouhé černé čáry a půlmetrový nápis „Vůl“. Betonové sloupky „zkrásnil“ černými čarami a velkým černým písmenem „V“. Betonovou zídku postříkal černou barvou. Sedmapadesátiletý majitel domu vyčíslil škodu na 150 000 korun.
Neznámému pachateli hrozí za tento čin až jeden rok za mřížemi.

Pytlák!

Šestadvacetiletý muž z Vratimova je podezřelý ze spáchání trestného činu pytláctví.

Dne 30. 6. 2009 po osmé hodině večerní totiž ve Vratimově, na pstruhovém rybářském revíru, na pravém břehu řeky Ostravice, neoprávněně lovil ryby. Činil tak pomocí jednoháčku s protihrotem, splávkem a olověnou zátěží. Dále měl při sobě krabici s rybářským náčiním. Jelikož není držitelem dokladů nutných k lovu na pstruhový rybářský revír, je podezřelý z výše uvedeného trestného činu, za který mu v krajním případě hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Bezpečnostní akce

Dne 30. 6. 2009 proběhla na území obvodního oddělení Poruba 2 bezepečnostní akce zaměřená na podnapilé mladistvé.

Při akci, které se zúčastnilo 13 policistů a 6 strážníků městské policie, bylo požití alkoholických nápojů zjištěno u 13 mladistvých. Množství zjištěného alkoholu u těchto mladistvých se pohybovalo v rozmezí od 0.12 do 1.20 promile alkoholu v dechu. Tito mladiství budou oznámeni Orgánu sociálně právní ochrany dětí.
Policisté dále udělili 5 blokových pokut v celkové výši 4 500 korun. Tři pokuty byly uděleny za konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, jedna za podání alkoholu mladistvému a jedna za přestupek v dopravě. Celkově policisté zkontrolovali 40 osob.

nprap. Mgr. Petr Svoboda

 

 

vytisknout  e-mailem