Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy

Devětadvacet vloupání ve dvou týdnech a další... 

Dvojitý výjezd pyrotechnika
 
 V neděli 27. 7. 2014 policejní pyrotechnik dvakrát vyjížděl k podezřelým nálezům v Ostravě.
 
Jako první byl ve čtyři odpoledne oznámen nález na trávníku před jedním z domů na ulici Sologubova v Zábřehu. Pyrotechnik zjistil, že se jedná o tělo dělostřeleckého granátu československé výroby, bez výbušných částí, tudíž ne nebezpečný. V dnešní době se tento typ používá hlavně ve sběratelských prodejnách. Z tohoto důvodu nemusel být nikdo evakuován.
 
O dvě hodiny později oznámil třiadvacetiletý muž nález podezřelého předmětu při vyklízení sklepa domu v Mariánských Horách. I v tomto případě pyrotechnik zjistil, že se naštěstí jedná o neškodnou atrapu. Šlo o školní munici RPG 7 bez motoru a nálože. Ani v tomto případě nebyla nutná evakuace občanů.
 
 
Loupež
 
Porubští kriminalisté zahájili trestní stíhání šestadvacetiletého muže z Poruby z trestného činu loupeže.
 
Mladík skutek spáchal 25. 7. kolem jedenácté dopolední. Vstoupil do jedné z prodejen na Náměstí Václava Vacka v Porubě a pod pohrůžkou násilí požadoval peníze. Prodavačku si musela vytrpět spoustu nadávek a nepublikovatelných výhružek. Mladý pachatel navíc kopal do věcí v prodejně, bouchal do prodejního pultu a celkově byl značně agresivní. Jeho běsnění učinili přítrž až přivolaní policisté, kteří jej na místě zadrželi, a následně umístili v policejní cele. Díky tomu nedošlo ke zranění osob ani k odcizení hotovosti.
 
Státním zástupcem byl podán návrh na vzetí obviněného do vazby. Za trestný čin loupeže mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.
 
 
Nezahálel…
 
Velký úspěch zaznamenali v těchto dnech porubští kriminalisté, když ukončili sérii vloupání do vozidel.
 
Pouhopouhý jeden den po návratu z výkonu trestu vydržel čtyřiatřicetiletý muž z Opavska nepáchat trestnou činnost.
 
Ve druhé polovině měsíce července se dokázal vloupat do devětadvaceti osobních automobilů. Všech skutků se dopustil v Porubě a Svinově. Největší škodu způsobil na ulici Žilinské, kde se vloupal do osobního vozidla Audi Q7. Nic z něj neodcizil, ovšem na autě způsobil škodu za 40 tisíc korun. Z vozidel kradl, vše, co v nich našel. Nejčastěji osobní doklady, hotovost či mobilní telefony, v jednom případě též platební kartu, ovšem nepohrdl ani sportovním oblečením a vybavením, dataprojektorem či slunečními brýlemi. Díky zkušenostem kriminalistů byl recidivista po dvou týdnech na svobodě opět zadržen.
 
Celkově způsobil škodu za více než 330 tisíc korun. Porubští kriminalisté ho již obvinili z trestných činů krádež, poškození cizí věci a také neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za ně mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 
 
Agresivní mladík
 
Čtyřiadvacetiletý muž byl kriminalisty obviněn z trestného činu nebezpečné vyhrožování.
 
Dne 2. 8. 2014 dopoledne pod okny jednoho z domů na ulici Utvenkova v Zábřehu se choval jako smyslů zbavený. Pod okny přízemního bytu častoval těmi nejvulgárnějšími výrazy svou matku, která v onom bytě bydlí a dožadoval se vydání peněz. Poté, co se mu dostalo záporné odpovědi, přešel od vulgarismů k pádnějším argumentům. Dřevěnou latí mlátil do oken a matce začal vyhrožovat podřezáním.
 
Poté, co byl upozorněn, že jsou již přivoláni policisté, z místa utekl. Ovšem zhruba po hodině se vrátil a celý nechutný projev se opakoval. Výhružky smrtí provázelo házení kamenů do oken. Druhý telefonát a příjezd policejní hlídky již dopadl tak, jak měl. I přesto, že mladík opět utekl, policisté jej vypátrali a okamžitě zadrželi, umístili v cele, vyslechli, obvinili z trestného činu nebezpečné vyhrožování a propustili na svobodu.
 
Za výše uvedený trestný čin stanoví trestní zákon až jednoletý trest odnětí svobody.
 
 
Primitivní projev…
 
Neznámý pachatel poškodil lak osobního vozidla Škoda Octavia.
 
Stalo se tak v noci z 1. na 2. srpna. Neznámý vandal svůj těžko pochopitelný čin spáchal na vozidle zaparkovaném na ulici P. Lumumby v Zábřehu tak, že po celém obvodu vozidla udělal rýhu, která zasáhla i světlomety. Následně vryl do laku karoserie slovo BANÍK. Svůj primitivní počin pak završil vyrytím kosočtverce do laku na kapotě motoru. Ve finále ještě poškodil zámek na dveřích řidiče.
 
Třiatřicetiletý majitel vyčíslil škodu na bezmála padesát tisíc korun. Pachatel se dopustil se trestného činu poškození cizí věci. Za něj mu hrozí až jednoroční odnětí svobody.
 
 
 
por. Mgr. Petr Svoboda
tel. 974 725 208
 

vytisknout  e-mailem