Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zprávy z uplynulého víkendu

Nálezy munice jsou stále častější 

Pyrotechnik na Rakovnicku hned podvakrát
 
     Dne 19. řijna 2012, byl krátce před devátou hodinou ranní, na linku 158 oznámen nález většího množství munice a to v katastru obce Lužná na Rakovnicku. Na místo přijela hlídka policistů z obvodního oddělení v Rakovníku, kteří prostor zajistili a vyčkali na příjezd policejního pyrotechnika. Ten po příjezdu na místo zjistil, že se jedná o 7 kusů ručních granátů F1, 3 kusy protipancéřových střel, 7 kusů zapalovačů do ručních granátů a zhruba 3,5 kg pěchotní munice různé ráže. Všechnu nalezenou munici si pyrotechnik odvezl ke zneškodnění do bezpečných prostor. Po ukončení akce byl celý prostor hlídkou PČR opět pro veřejnost zpřístupněn.
   
     Druhý příjezd pyrotechnika Policie ČR si vyžádali policisté dne 20. řijna 2012, v odpoledních hodinách a to do katastru obce Zelený Důl na Jesenicku u Rakovníka. Zde bylo na linku 158 oznámeno místním občanem, že při procházce lesem nalezl předmět, který připomíná munici z války. Hlídka po příjezdu místo zajistila a vyčkala na příjezd specialistů. Policejní pyrotechnik ohledáním na místě zjistil, že se jedná o jeden kus protitankové  střely, ráže 100mmm, pravděpodobně české výroby. Střela byla funkční a pyrotechnik ji zajistil a odvezl k bezpečné likvidaci. Poté byl prostor opět otevřen pro veřejnost.
  
     Ani v jednom případě nedošlo k poškození majetku či újmě na zdraví. Policie ČR si je vědoma, že k takovýmto nálezům dochází stále častěji. Nezkoušejte s municí manipulovat či si ji vzít domů a zde ji rozebírat a zjišťovat jak vůbec funguje a zda je aktivní. I takovéto případy Policie ČR v rámci republiky zaznamenala. Proto upozorňujeme, při nálezu takovéhoto předmětu ihned zavolat na linku 158 a nezdržovat se v bezprostřední blízkosti. Vyčkat na příjezd policejní hlídky, která se již o nález postará. Málokdy jsou nálezy těchto pozůstatků světové války neaktivní. I po mnoha letech, kdy boje ustaly, jsou takovéto nebezpečné zbraně stále funkční a mohou způsobit velké škody na majetku a hlavně – vážná až smrtelná zranění. Toto varování platí hlavně pro mladou generaci, kteří si mnohdy hrají a vyskytují se na místech, kam mnozí dospělý příliš nepřijdou. A jejich zvědavost je může mnohdy dovést do obrovských problémů. Proto nebýt zvědavý, žádné hrdinství a od nalezeného předmětu se vzdálit a volat linku 158.
 
Objasněné vykradení maringotky
 
    Policisté z obvodního oddělení v Novém Strašecí, v uplynulých dnech sdělili obvinění třem mladíkům, kteří se v době od konce května do začátku června letošního roku, v katastru obce Řevničov, v místech zv. Pod Džbánem, vloupali do odstavené maringotky v místním sadu, kdy na této poškodili vstupní dveře a poté z vnitřku odcizili věci v celkové hodnotě cca 6.000,- Kč. Celkově tak způsobili škodu šestašedesátiletému majiteli z Prahy v dosahující částce cca 7.000,- Kč.
    Podezřelý třiadvacetiletý a osmnáctiletý mladík, oba z Kladenska a čtyřiadvacetiletý mladík z Prahy, si z rukou policistů převzali sdělení z přečinu krádeže a porušování domovní svobody, ve stádiu spolupachatelství. Mladíkům za jejich čin hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Nyní jsou vyšetřováni na svobodě a budou vyčkávat soudu.
 
Krádež svodů
 
     Neznámý pachatel v době od poloviny řijna do 20. řijna, poškodil oplocení pozemku u rodinného domu v katastru obce Lány, ulice Jetelová, kde poté následně vnikl na pozemek a odtuď odcizil dva měděné svody o délce 2 metry,  z rodinného domu. Tímto způsobil majitelce škodu ve výši cca 4.000,- Kč.
    Další případ se stal v průběhu dne 20. řijna 2012, kdy neznámý pachatel překonal oplocení pozemku rodinného domu v katastru obce Rynholec, ul. Pražská. Zde z domu odcizil 6 metrů okapového měděného žlabu a 4 metry měděného svodu. Celkově tak pachatel majiteli způsobil škodu dosahující částky 8.000,- Kč.
    Oba případy prošetřují policisté z obvodního oddělení v Novém Strašecí, jako podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody.
 
Odcizení pneumatik
 
     Neznámý pachatel v noci z 20. na 21. řijna 2012, odcizil z osobního vozidla Ford Focus, zaparkovaného na parkovišti u vlakového nádraží v Rakovníku, 4 kusy pneumatik zn. Goodyear s hliníkovými 6paprskovými disky originál od zn. Ford, o průměru 17 palců. Pachatel tak třicetiletému majiteli vozidla způsobil škodu ve výši cca 17.000,- Kč.
   Věc prošetřují policisté z místního obvodního oddělení jako podezření z trestného činu krádeže.
 
nprap. Jana Žáčková
22. řijna 2012
 

vytisknout  e-mailem