Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zpronevěra

PLZEŇSKÝ KRAJ - Jednatelky realitní kanceláře měly zpronevěřit více jak 21 milionů korun. 

     Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality z plzeňského krajského ředitelství Policie ČR zahájil trestní stíhání 47 a 40leté ženy, které se měly ve spolupachatelství dopustit zločinu zpronevěry. Vzhledem k tomu, že svým protiprávním jednáním měly způsobit škodu velkého rozsahu, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.
 
     Prověřováním všech skutečností, které jsou důležité pro řádné a objektivní posouzení věci a pro řádné rozhodnutí ve věci, jsme se zabývali od konce loňského roku, kdy byl jeden ze skutků oznámen v rámci Městského ředitelství Plzeň. Na základě následně zjištěných skutečností byl pak případ v prvních měsících letošního roku postoupen dle věcné příslušnosti na odbor hospodářské kriminality krajského ředitelství. Již v prvopočátcích šetření se přihlásily dvě desítky poškozených a tento počet se v průběhu prověřování rozšířil na současných necelých pět desítek.
 
     Ženy měly jako jednatelky plzeňské realitní kanceláře v roce 2011 a 2012 zpronevěřit finanční prostředky klientů realitní kanceláře, se kterými uzavíraly smlouvy o prodeji nemovitostí v Plzeňském kraji. Jednalo se například o domy, bytové jednotky, pozemkové parcely, rekreační a jiné objekty na jižním Plzeňsku, Domažlicku, Rokycansku i jinde.
 
     Bylo zjištěno, že jako jednatelky a jediné oprávněné osoby realitní kanceláře a zároveň jako osoby s výlučným dispozičním právem k veškerým bankovním účtům realitní kanceláře si měly opakovaně nechat zasílat od klientů finance určené k úhradě kupní ceny  prodávaných nemovitostí či daně z převodu na běžné bankovní účty kanceláře nebo tyto přijímaly v hotovosti a to i přesto, že byly upozorněny, že peněžní prostředky obdržené od klientů v souvislosti s prodejem nemovitostí mají být vkládány na depozitní, pro tento účel zřízený, bankovní účet. Následně pak měly tyto finance v rozporu s účelem jejich svěření používat k hrazení běžných výdajů kanceláře. V důsledku pak fyzický stav pokladny a zůstatky na bankovních účtech neumožňovaly provádění úhrady všech sjednaných závazků k jejichž úhradě se realitní kancelář zavázala a pro co byly kanceláři svěřeny.
 
     Vzhledem k počtu účastníků řízení se jedná o ojedinělý případ. Policisté vyslechli skoro stovku svědků a poškozených osob a v rámci dokumentace trestné činnosti shromáždili další desítky nezbytných podkladů. Jen usnesení o zahájení trestního stíhání, které bylo v posledních zářiových dnech doručeno oběma ženám, obsahuje více jak 50 stran. Prověřování kauzy je kompletně dozorováno krajským státním zastupitelstvím. Připomínky, které byly směřovány na postup policejního orgánu, byly krajským státním zastupitelstvím přezkoumány a pochybení policejního orgánu nebylo v rámci prověřování tohoto případu shledáno.
 
 
por. Bc. Jana Tomková
3. října 2013

vytisknout  e-mailem