Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zpronevěra a podvod

Český Krumlov – Neoprávněně měli prodat vozidlo pořízené na úvěr. 

Proti dvojici mužů z Českokrumlovska zahájili českokrumlovští kriminalisté specialisté na odhalování hospodářské kriminality trestní stíhání a viní je z trestných činů zpronevěra a podvod.

První z obviněných (25) měl v lednu 2015 bez písemného souhlasu k převodu na další osobu prodat na základě kupní smlouvy osobní vozidlo tovární značky ŠKODA Octavia Combi, ačkoliv věděl, že rok před tím uzavřel spotřebitelský úvěr na zakoupení tohoto vozidla. Podpisem úvěrové smlouvy uzavřel i smlouvu o zajišťovacím převodu vlastnického práva a dále se zavázal, že po dobu trvání úvěrové smlouvy nesmí bez předchozího písemného souhlasu věřitele jemu vypůjčené vozidlo prodat, dát do zástavy, pronajmout, půjčit, či jakkoliv jinak dát k dispozici dalším osobám.  Svým jednáním měl úvěrové společnosti způsobit škodu za téměř 158 tisíc korun.

Druhým obviněným je muž (29), který měl od prvního obviněného vozidlo ŠKODA Octavia Combi zakoupit a následně ho prodat i přesto, že věděl, že je vozidlo pořízené na úvěr a tudíž nesmí být na nikoho převedeno. Při sjednání smlouvy o prodeji vozidla měl prohlásit, že na vozidle nejsou žádné dluhy, věcná břemena, zástavní práva, nebo jiné právní povinnosti, čímž poškozeného uvedl v omyl. Způsobená škoda byla odhadnuta na nejméně 115 tisíc korun.

Trestní stíhání obou mužů je vedeno na svobodě.

por. Bc. Lenka Kozoňová    ck.pis@pcr.cz 

3. prosince 2015

vytisknout  e-mailem