Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zpronevěra kolejnic

Český Krumlov – Muž vykazoval jiná množství materiálu, než měl. Vydělal si tak skoro 160 tisíc a obvinění.  

Obviněný 36letý muž z Kladna měl subdodavatelsky provádět práce spojené s úpravou a tzv. rozmanipulováním kovového odpadu, skládajícího se ze svařovaných kolejnic a dalšího železného drážního materiálu. Dále měl zajišťovat odvoz drážního materiálu o celkovém množství 66,954 tun, k tzv. navagónování z předem stanovených míst v obci Loučovice, Rožmberk nad Vltavou, Rybník a Vyšší Brod, a to do sjednané výkupny v Soběslavi. Zde mělo následně dojít k vystavení vážních listů.
 
V rozporu se svými smluvně převzatými povinnostmi, s úmyslem neoprávněně si přisvojit finanční prostředky dal muž v říjnu 2011 přímý pokyn řidiči, aby kovový šrot v objemu nejméně 22 tun, sestávající se z rozřezaných starých kolejnic odvezl nákladním vozidlem a složil namísto do provozovny uvedené společnosti v Soběslavi do provozovny v Okrouhlé Radouni. Souběžně s ním odjel druhý řidič jiným nákladním vozidlem do provozovny v Soběslavi.
 
V provozovně poté muž provedl vážení každé součásti soupravy samostatně a na podkladě dvou vážních listů deklaroval odvoz dvou souprav kovového materiálu o celkové hmotnosti 32,040 tun. Tímto jednáním se snažil zakrýt chybějící materiál.
 
Následně se osobně účastnil přepravy dalšího kovového drážního materiálu do provozovny v Soběslavi, kde provedl vážení a na podkladě vážního listu deklaroval odvoz materiálu o celkové hmotnosti 12,940 tun, přičemž finanční prostředky získané z prodeje 22 tun kovového drážního materiálu v celkové hodnotě nejméně 158 400 Kč, což je rozdíl mezi 66,954 tun odvezeným a 44,980 tun oficiálně vykázaným materiálem, si ponechal a užil pro svou potřebu.
 
Shora uvedeným jednáním obviněný způsobil poškozené společnosti škodu ve výši nejméně 158 400 Kč.
 
por. Bc Michaela Svobodová, pcrckpis@mvcr.cz
15. října 2012

vytisknout  e-mailem