Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpronevěry a podvody

Nový Jičín - Několik případů zpronevěry a podvodů šetří v těchto dnech novojičínští policisté. 

 
Například osmatřicetiletý muž  z Novojičínska  čelí podezření ze zpronevěry, které se  měl dopustit tím, že v době od února do  poloviny března  letošního roku do současné doby v rozporu s leasingovou smlouvou z března 2008 neoprávněně užívá vozidlo Citroen Jumper.  Muž od leasingové  společnosti obdržel výzvu k vrácení uvedeného  vozidla ke dni 9. února 2010 z  důvodu, že opakovaně neuhradil  leasingové splátky. Předběžná škoda, kterou  společnosti  způsobil, činí přes 124 tisíc korun.
Policejní komisař  v těchto  dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci  podezření ze spáchání trestného činu zpronevěra, ze kterého  je podezřelá 72letá žena z Oderska. Podezřelá žena  si měla  v období let 2003 až 2008 jako účetní jedné obce přisvojit  finanční  částku přes osm set tisíc korun. V uvedenou dobu,  v několika případech, peníze  zaslala na bankovní účty,  které nejsou účty obce.
Z podvodu je podezřelý  53letý  muž z Nového Jičína, který v září minulého roku uzavřel  se společností  smlouvu o poskytnutí úvěru na zemědělskou  techniku. Ve smlouvě se zavázal  měsíčně splácet úvěr  po dobu deseti měsíců. Muž uhradil pouze jednu splátku a  další  již nesplácel. Společnosti tak způsobil škodu přes 38 tisíc  korun.
Policisté z Frenštátu pod Radhoštěm prošetřují  pro podvod 59letá žena  ze Zlínska. Podezřelá v prosinci minulého  roku ve Frenštátě pod Radhoštěm v  bydlišti (85) poškozeného,  převzala finanční hotovost ve výši 220 tisíc korun na zaplacení  svého finančního dluhu s tím, že hotovost v brzké době vrátí.  Do  současné doby tak neučinila a s poškozeným přestala komunikovat.
Další  ženu,  tentokrát z Kopřivnice, prošetřují policisté pro  podvod. Podezřelá v dubnu 2007  uzavřela se společností smlouvu  o úvěru na částku 22 tisíc korun. Úvěr pak měla  po dobu 12-ti měsíců splácet. Šestadvacetiletá žena ve smlouvy uvedla  nepravdivé údaje o výši svého příjmu a do dnešního dne  nesplatila žádnou splátku.
Se  stejnou společností uzavřel  v červenci 2007 smlouvu o úvěru na částku deset  tisíc korun  39letý muž ze Studénky. Muž měl po dobu 7 měsíců splácet  získaný  úvěr. Podezřelý však při sjednávání smlouvy jednal s vědomím, že vzhledem ke své  špatné finanční situaci  a nesplaceným závazkům vůči dalším subjektům nebude  schopen  splátky řádně hradit. Rovněž po první splátce již žádnou  další  neuhradil.
Dalším podezřelým z podvodu je 32letý  muž z Vyškova. Podezřelý na  konci října minulého roku uzavřel  s mužem z Novojičínska smlouvu o půjčce  finanční hotovosti  ve výši 120 tisíc korun. Podezřelý měl splácet dle  dohodnutého  splátkového kalendáře. Od sepsání smlouvy o půjčce však  neuhradil  žádnou stanovenou splátku.
 

Stalo  se …
 

Krádež zahradního traktoru
 
Policisté ve Studénce prošetřují  okolnosti  krádeže zahradního traktoru, ke kterému došlo v  noci na 10. dubna na ulici  Butovické ve Studénce. Doposud neznámý  pachatel vstoupil na oplocený pozemek u  rodinného domu a ze  stodoly odcizil zahradní traktor Agrojet v hodnotě 60 tisíc korun.  Policisté po pachateli a odcizeném traktoru usilovně  pátrají.
 

Opilý havaroval do plotu a rodinného domku
 
Sedmadvacetiletý řidič jel v pátek 9. dubna krátce  před jedenáctou hodinou večer s vozidlem Škoda Felicia v obci  Sedlnice po  předchozím požití alkoholu. S vozidlem nepřizpůsobení  rychlosti a havaroval mimo  komunikaci, kde prorazil oplocení  a následně narazil do rodinného domu. Při  dechové zkoušce  byla zjištěna hodnota 1,65 promile alkoholu. Následné dvě  zkoušky  byly s hodnotami přes dvě promile alkoholu v dechu řidiče ( 2,05 a 2,26  ). Muž se následně podrobil lékařskému vyšetření  s odběrem krve. Řidiči byl na  místě zadržen řidičský  průkaz. Škoda na vozidle, plotě a domě činí 70 tisíc  korun.  Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření  z přečinu  ohrožení pod vlivem návykové látky.
  

S vozidlem ujížděl a havaroval do plotu
 
V sobotu 10. dubna krátce před druhou  hodinou odpoledne havaroval do oplocení rodinného domu v Závišicích  na Novojičínsku  řidič vozidla Ford Escort. Osmatřicetiletý  řidič z Kopřivnice jel ve směru od  Sedlnic na Závišice,  kde byl stavěn policejní hlídkou. Na pokyn k zastavení vozidla  nereagoval a dále pokračoval na Závišice. V obci nezvládl řízení  a s vozidlem havaroval do oplocení rodinného domku. Po nárazu  z vozidla utekl a  schoval se v blízké hospodářské budově,  kde byl hlídkou následně vypátrán. Ke  zranění řidiče  či jiných osob nedošlo. Při nehodě byl ve vozidle pouze řidič,  u  kterého byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem.  Šofér fordu však  policistům uvedl, že před časem užil  nezjištěné množství pervitinu. U řidiče byla provedená zkouška na omamné a psychotropní látky s negativním výsledkem.  Následovalo lékařské vyšetření spojené s odběrem krve  a moči k případnému zjištění návykové látky. Lustrací  bylo zjištěno, že vozidlo nemá platnou  technickou prohlídku  a je vedeno v převodu. Řidič policistům uvedl, že vozidlo  teprve  před časem zakoupil. Případ je nadále v šetření dopravních  policistů.

vytisknout  e-mailem