Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zprostředkovával prodeje realit

J.Hradec – Škoda činí nejméně 11 500 000 korun, je ve vazbě. 

Policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování z J.Hradce z oddělení hospodářské  kriminality vazebně trestně stíhá již obžalovaného muže z  města nad Vajgarem, který trestnou činnost evidentně opakoval až do 30. listopadu 2021, kdy byl kriminalisty zadržen.  

Vysokoškolsky vzdělaný muž jako podnikající fyzická osoba při realizaci prodeje nemovitostí, v souvislosti s touto činností spočívající ve zprostředkování prodeje realit třetí osobě, si měl neoprávněně přisvojit v období od počátku června 2018 do konce  srpna 2019 finanční prostředky složené kupujícími jako části kupní ceny na své bankovní účty, které lživě deklaroval jako "depozitní" či "úschovní účty". Tyto finanční prostředky mu byly klienty, jako předmět úschovy, svěřeny do správy na dobu stanovenou buďto přímo v kupní smlouvě nebo v dodatku kupní smlouvy, a to do 5 pracovních dnů ode dne, kdy mu jako schovateli úschovy bude předložen List vlastnictví, dle něhož bude zakoupená nemovitost náležet do vlastnictví složitelů.   Obviněný muž však  ani po uplynutí této lhůty, svěřené finanční prostředky z úschovy neuvolnil ve prospěch prodejce, ale měl si je ponechat pro vlastní potřebu a použít  je ve svůj prospěch, kdy takto měl jednat konkrétně v 5 případech  při realizaci prodeje nemovitostí na Jindřichohradecku a Českobudějovicku. Svým jednáním měl způsobit škodu  za nejméně  7 536 000 korun.  Dne 10. listopadu 2020 vyhotovila policejní komisařka usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin zpronevěra, které si podezřelý muž převzal 4.12.2020. Trestní stíhání bylo vedeno na svobodě. 

Ze svého jednání si obviněný muž patrně nic nedělal a trestnou činnost opakoval. 

Opět jako podnikající fyzická osoba v postavení zprostředkovatele, sjednal dne 14. srpna 2021 uzavření Kupní smlouvy mezi  prodávajícím a  kupujícím, kdy předmětem smlouvy byl prodej rodinného domu v malé obci  na Jindřichohradecku za celkovou kupní cenu přes 4 290 000 korun. V návaznosti na předmětnou kupní smlouvu byla uzavřena mezi jmenovanými a zprostředkovatelem Smlouva o úschově, kdy na základě této smlouvy se zavázal uvolnit část kupní ceny , kterou přijal dne 20. srpna 2021 do úschovy na účet, ve prospěch prodávajícího ve lhůtě do 5 pracovních dnů po předložení výpisu z katastru nemovitostí, kde bude uveden jako vlastník nemovitosti kupující a dále na základě Smlouvy o rezervaci nemovitosti a poskytnutí součinnosti při její koupi přijal na bankovní účet rezervační jistinu v celkové výši 2 000 000 korun, kterou se zavázal uvolnit stejným způsobem po splnění předložení výpisu z katastru nemovitostí. Avšak poté, co byla tato podmínka dne 24. září 2021 ze strany prodávajících splněna ve smluvené lhůtě, tedy nejpozději dne 1.října 2021 takto neučinil, prodávajícímu kupní cenu poníženou o svoji provizi ve výši 171 880 korun nevyplatil a takto získané finanční prostředky měl použít  pro svoji potřebu. Tímto svým jednáním měl způsobit poškozenému škodu ve výši nejméně 4 125 000 korun.

Dne 30.října  na základě trestního oznámení poškozeného  jindřichohradečtí kriminalisté znovu   zahájili  úkony trestního řízení. Po zadržení podezřelého muže téhož dne policejní komisařka vyhotovila  usnesení o zahájení trestního pro trestný čin zpronevěra, které si peněz chtivý živnostník převzal. Dne 1. prosince vyhotovila podnět k návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Příslušný soud vazbu na trestně stíhaného muže uvalil. V případě soudem prokázané viny tomuto hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. 

por. Mgr. Bc. Hana Bílková Millerová, jh.pis@pcr.cz

17. prosince 2021

vytisknout  e-mailem