Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zraněná kachna

Policisté případ odevzdali k projednání přestupku  

     Třetího února letošního roku proběhl v tisku článek vracející se k případu zakázané kovové odchytové pasti k lovu zvěře, kterou používal v objektu odchovny divokých kachen na jihu Plzeňska její správce. Do pasti se loni v září chytila jedna z kachen a při tom jí byl amputován plovák.
     Na základě upozornění ochránce přírody ze Záchranné stanice zvířat se policisté začali případem zabývat. Shromažďovali informace, prováděli šetření a prověřovali, zda se mohlo ze strany správce chovu jednat o podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Od samého počátku se objasňování účastnila také Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj, která ve věci provedla kontrolu, při níž bylo veterinární inspektorkou konstatováno, že použitím zakázaného nástražného zařízení – čelisťové pasti došlo k porušení ustanovení zákona na ochranu zvířat.
      Vyhodnocením všech důkazních materiálů policisté zjistili, že jednáním správce chovu nebyla naplněna skutková podstata trestného činu týrání zvířat, zejména z hlediska subjektivní stránky věci a zároveň společenská škodlivost jeho jednání nebyla tak vysoká, aby věc bylo možno posoudit jako trestný čin. Pokud se ochránce přírody ze Záchranné stanice zvířat do médií prostřednictvím portálu zprávy. iDNES vyjádřil, že : … „To , jak byl případ vyřešen, je důkazem, že myslivecká lobby je propojená s policií i úřady“, jde pouze o jeho nepodloženou domněnku, protože policisté jednoznačně postupovali v souladu se zákonem a po důkladném prověřování všech skutečností pod dozorem státního zástupce věc odevzdali příslušnému orgánu k projednání přestupku.
 
  
mjr. Mgr. Martina Kohoutová,
6.února 2012

vytisknout  e-mailem