Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zřejmě zazmatkoval

KRAJ - Na dálnici jel v protisměru. 

V uplynulých dnech jsme na lince 158 přijali oznámení týkající se jízdy v protisměru na dálnici D11.
Dle oznamovatele se mělo jednat o červenou fábii, kterou viděl na 97 km dálnice D11 ve směru jízdy na Prahu. Policisté z dálničního oddělení Pravy neprodleně vyrazili určené místo prověřit, však již s negativním výsledkem. Následně provedeným šetřením, zejména vytěžení dálničních kamer, předmětné vozidlo vypátrali a s řidičem se telefonicky spojili. Muž své jednání doznal, když „dálničářům“ sdělil, že v těchto místech dlouho nejel a zazmatkoval.
Řidič dle záznamů nejprve jel zhruba 800 metrů od exitu 95 ve směru na Prahu. Následně zastavil na pravé krajnici a ve chvíli, kdy neprojížděla žádná jiná vozidla, se otočil do protisměru a jel zpět v levém pruhu. Po 500 metrech opět zastavil, čekal minutu, a když „to bylo bezpečné“ otočil se a pokračoval ve správném směru jízdy.

Policisté sepsali s řidičem oznámení o přestupku a postoupili jej na Magistrát města Hradec Králové. Ve správním řízení mu hrozí zákaz řízení od 6 měsíců do 1 rok a pokuta od 5 do 10 tisíc korun.   

Ve většině případů protisměrů na rychlostních komunikacích se jedná o to, že řidič najede na dálnici v jiném směru, než má v úmyslu. Místo toho, aby opustil dálnici až na nejbližším výjezdu a poté pokračoval ve správného směru jízdy. Vzniklou situaci zpravidla řeší tím, že začne zmatkovat a po ujetí několika metrů se otočí, najede do rychlého jízdního pruhu v domnění, že již jede ve správném směru jízdy a vyrazí. Takový řidič není schopen v danou chvíli rozeznat skutečnost, že se řítí po rychlostní komunikaci v protisměru.

Z tohoto důvodu apelujeme na řidiče, kterým se již taková věc stane, aby zachovali chladnou hlavu, dojeli na nejbližší výjezd, který je vzdálen jen několik kilometrů, zde se vrátili do cíle své cesty a neriskovali svůj život a životy ostatních účastníků provozu nesmyslným otáčením, či couváním na rychlostních komunikacích.  

por. Pižlová Šárka, DiS.
24. 5. 2023, 11:10

vytisknout  e-mailem