Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ztracení houbaři, vážné poranění...

Příbramsko - O víkendu jsme pátrali po třech ztracených houbařích. 

     V pátek kolem sedmé hodiny večerní jsme přijali na tísňovou linku 158 oznámení, že syn pohřešuje svého 89letého otce. Ten odešel po obědě na houby někam do lesů na Rožmitálsku. Na místo vyjelo několik policejních hlídek, do pátrání se zapojili i dobrovolní hasiči a dokonce již vzlétal vrtulník. Pohřešovaného nakonec našla vnučka asi hodinu a půl po oznámení, když šel po silnici domů s košíkem plným hub. Jak uvedl, v lesním prostoru se ztratil a vyšel na komunikaci několik kilometrů od domova.
     V neděli jsme na Sedlčansku pátrali po 70letém muži s parkinsonovou chorobou. Také šel na houby, a to již v ranních hodinách. Oznámení o pohřešování jsme přijali kolem půl druhé odpoledne. I tady byl připraven vrtulník ke vzlétnutí, ale naštěstí muže našla hlídka asi půl hodiny poté, jak si to vykračuje po silnici.
     Každoročně se ztratí mnoho osob při výletech a houbaření. Pátrací akce jsou většinou poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky. Jedná se totiž o rozsáhlé plochy k propátrání, často v nepřehledném terénu.
     Jak se chránit před „ztracením“? Je možné používat např. lokátory osob. Jsou to poměrně malá zařízení, která se vejdou do kapsy. Za několik tisíc korun tak mohou osoby zajistit svůj klid, i klid svým příbuzným. Většinou má lokátor SOS tlačítko, které může člověk v nouzi použít. Je pak možné určit přesné místo, kde se osoba nachází a lze dohledat i historii pohybu.
     Pokud se osoba ztratí a má mobilní telefon, ať neváhá a ozve se co nejdříve na tísňovou linku. Mohou tak učinit i jeho příbuzní. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat. V případě bloudění je nejlépe jít jedním směrem a orientovat se podle nějakého bodu v krajině. Člověk určitě po nějaké době narazí na nějakou lesní či polní cestu, která ho dovede na hlavní komunikaci, kde se pak může orientovat podle směrových tabulí.

Utrpěl zlomeninu krčního obratle
     Tři muži ve věku 33 a 35 let byli koncem minulého týdne obviněni z těžkého ublížení na zdraví. Zranili v květnu letošního roku na jedné diskotéce 21letého mladíka. Ten se nejdříve začal hádat, a následně se i popral, se svým bratrem. Pořadatelská služba chtěla dalšímu fyzickému napadání mezi nimi zabránit, a tak ho dva obvinění uchopili za ruce a nohy a nesli ven. Protože však prý byl dotyčný velmi agresivní, bránil se a kopal nohama, přišel jim na pomoc třetí muž. Následně poškozeného měli hodit zády na schodiště. Při pádu utrpěl zlomeninu krčního obratle a musel se podrobit náročné operaci. Dva až osm let odnětí svobody je trest, který za výše uvedený čin stanovuje trestní zákoník.

Pil a řídil
     V neděli kolem čtvrté hodiny ranní havaroval mezi obcemi Hudčice a Březnice 19letý mladík. Pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem komunikace. Po projetí zatáčky dostal s autem smyk a vyjel vlevo do příkopu, kde narazil do vzrostlého stromu. Spolujedoucí sedící na předním sedadle utrpěl lehké zranění. Motorista měl pozitivní dechovou zkoušku na požití alkoholu, přístroj vykázala hodnotu 1,24 promile. Hmotná škoda na automobilu byla stanovena na 15 tisíc korun.

Vyskočil na auto a poničil ho
     O víkendu policisté z Rožmitálu pod Třemšínem sdělili podezření 22letému mladíkovi. V červenci se náramně bavil s partičkou kamarádů. V nočních hodinách všichni šli Tyršovou ulicí, hlasitě zpívali a halekali. Ani jim nevadilo, že potkali policejní vozidlo. Dokonce jeden z nich vyskočil na kapotu zde zaparkovaného auta, odtud se odrazil na jeho střechu a poté seskočil na zem. Svým počínáním způsobil škodu ve výši tří tisíc korun. Ostatní, co rušili noční klid, vyvázli s pokutou. 22letý muž je podezřelý z přečinu výtržnictví a poškození cizí věci.

Měl být již ve vězení
     Městští strážníci kontrolovali o víkendu 36letého muže, který šel v nočních hodinách v Sedlčanech Švermovou ulicí. Jak se ukázalo, dotyčný si měl již odpykávat trest odnětí svobody. Odsouzen byl za krádeže. Hlídka Policie České republiky ho následně eskortovala do věznice v Praze – Ruzyni.

16. září 2013, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem