Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ztracený klučina všechny vylekal

NÁCHODSKO – On ale mezitím dostopoval domů 

Velký úlek zažil v sobotu 11. 7. 2015 tatínek 11letého hocha ve skalách poblíž Police nad Metují. Podle plánu se spolu měli odpoledne sejít v cíli běžeckých závodů u restaurace Hvězda, hoch tam ale nedorazil.
 
pátrání v porostuIlustrační foto/Policie ČR
Otec a syn se rozdělili ráno na náměstí v Polici nad Metují na startu běžeckého závodu, sejít se měli opět v cíli, na Hvězdě, kam otec doběhne a syn mezitím dojde po červené turistické značce. Jenže hoch cestou zabloudil a na Hvězdu v daný čas nedorazil. Když v prvotním hledání ztraceného chlapce neuspěli účastníci závodu sami, odpoledne před pátou hodinou přivolali na pomoc policii. Společně s účastníky běhu se policisté rozdělili do skupin a znovu prošli možné trasy, kudy by mohl hoch jít.  
 
Situace bylo o to vážnější, že chlapec s sebou neměl mobilní telefon, a tak se s ním nebylo možné spojit. Protože kluk nebyl nikde k nalezení, policisté přivolali na pomoc vrtulník. Naštěstí o půl sedmé večer přišla dobrá zpráva: chlapec je doma a zdráv.
 
Cestou na Hvězdu po červené turistické značce prý opravdu zabloudil a vyšel úplně někde jinde na silnici. Odtud pak dojel stopem až domů, na Trutnovsko. Protože u sebe neměl mobil, zavolala otci až matka, že syn je zdráv a už je doma. Všichni si mohli oddychnout.
 
Každé prázdniny policisté hledají desítky ztracených dětí i dospělých. Dramatické, mnohdy několikahodinové, příběhy končí převážně happyendem, často při hledání pomáhají nejen policisté, ale také hasiči a další dobrovolníci. Na Náchodsku jsou nejčastějšími lokalitami, odkud policisté zaznamenávají volání o pomoc, že se někdo ztratil, právě skalní města poblíž Police nad Metují, Teplic nad Metují a Broumova.
 
Několik rad na prázdniny:
 
  • Vždy je lepší brát s sebou mobilní telefon, v případě nutnosti lze lépe přivolat pomoc ( i když někde ve skalách nebývá signál)
  • V neznámém terénu by turisté, zvláště děti, neměli chodit sami
  • Je velmi užitečné pamatovat si, nebo mít u sebe telefonní čísla na rodiče a domácí osoby (můžete někoho poprosit, aby zavolal)
  • V případě nouze kontaktujte pomoc na číslech tísňového volání 150, 155, 158 nebo 112 co nejdříve

por. Mgr. Eva Prachařová
13. 7. 2015 v 13.30

vytisknout  e-mailem