Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zvěř skákala na silnici

NÁCHODSKO – Srnky vyskakovaly na asfalt i za bílého dne 

srna po DNIlustrační foto/Policie ČR
Celkem třikrát vyjížděli dopravní policisté na Náchodsku ve čtvrteční horký den k dopravním nehodám, v nichž aktéry nehod byla lesní zvěř, konkrétně srny. Vysoká zcela proti očekávání netrávila horké chvíle v lesním úkrytu, ale přebíhala silnici po ránu, odpoledne i večer.
 
K první nehodě vyjížděli policisté o půl osmé ráno k Novému Městu nad Metují. Řidiči superbu jedoucímu ve směru od Náchoda  náhle z pravé strany z pole skočila přímo před auto srna. Řidič již nestihl střetu se zvířetem zabránit a do srny vrazil. Ta po nárazu utekla zpátky do pole.
 
Druhou „zvířecí“ nehodu jeli dopravní policisté prošetřovat odpoledne o půl třetí do Malého Poříčí. Před osobní vůz, který jel od Malého Poříčí na Velké Pořičí, vyskočila z louky srna. Ani této srážce nedokázal řidič fabie zabránit a do srny vrazil. Po střetu odběhla srna zpátky na louku a zmizela v lese.
 
Do třetice se setkal se srnkou na silnici motocyklista na motocyklu Honda. Ten již z nehody nevyvázl bez zranění, naštěstí ale utrpěl zranění lehké. Motocyklista jedoucí od Hronova na Stárkov o půl dvanácté v noci srnu přebíhající vozovku zaregistroval a pokusil se jí vyhnout. Při vyhýbání ale vjel na pravou nezpevněnou krajnici a dostal s motorkou smyk, vyjel mimo vozovku a havaroval. Při nehodě se motocyklista lehce zranil.
 
Ani při jedné nehodě nebyl dechovou zkouškou řidičům prokázán alkohol. Hmotné škody policisté na vozidlech vyčíslili na desetitisícové částky, na zvěři na tisícové.
 
V souvislosti s těmito nehodami policisté apelují na řidiče, aby byli opatrní při průjezdu lesními úseky, kolem luk i polí, a to nejen v noci, ale také i v denních hodinách. Srážka se zvěří většinou končí poškozenou karoserií, ale policisté několikrát v roce vyjíždějí i k nehodám se zvěří s vážnými následky na zdraví a životech.
 
por. Mgr Eva Prachařová
5. 8 2015 v 13. 00 hodin

vytisknout  e-mailem