Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měření rychlosti

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací: 

Chci se zeptat na měření rychlosti státní a obecní policií. Jsem si vědom toho, že Obecní policie může ze zákona měřit pouze na místech schválených Policií České republiky - avšak do poměrně nedávné doby bylo platné i ustanovení, že jakékoli měření rychlosti musí být jak na začátku, tak na konci úseku jasně označené přenosnou dopravní značkou, která tento úsek jasně a zřetelně vymezuje, jinak je měření neplatné - toto jsem však již v zákoně nenalezl.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a konstatovala, že autorem i gestorem zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, je Ministerstvo dopravy České republiky. Tento dotaz by tedy měl být zodpovězen spíše tímto státním orgánem.

I přes tuto skutečnost policie sdělila, že povinnost označit úsek měření rychlosti přenosnými dopravními značkami s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisem "MĚŘENÍ RYCHLOSTI" (počátek úseku) a "KONEC MĚŘENÍ RYCHLOSTI" (konec úseku) stanovila obecní policii novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v roce 2009, která zavedla nové ustanovení - konkrétně se jednalo o § 79a "Měření rychlosti vozidel", přičemž další novela tohoto zákona v roce 2011 tuto povinnost zrušila. Proto žadatel toto ustanovení v současně platném znění tohoto zákona již nenašel. Současně platné znění tohoto ustanovení zní takto:
"§ 79a Měření rychlosti vozidel

Za účelem zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je policie a obecní policie oprávněna měřit rychlost vozidel. Obecní policie tuto činnost vykonává výhradně na místech určených policií, přitom postupuje v součinnosti s policií5).

___________________
5) Například § 17b zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů."

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 30. 10. 2018

vytisknout  e-mailem