Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oprávnění k použití operativně pátracích prostředků

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal poskytnutí informací, resp. zaslání kopie pověření policejního prezidenta, kterým, bylo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pro roky 2013 – 2016 uděleno pověření ve smyslu „ustanovení § 158b odst. 1 tr. řádu“, které stanoví, „že policejní orgán, pokud k tomu byl pověřen policejním prezidentem, je oprávněn používat operativně pátrací prostředky“. Žadatel dále uvedl, že „ve smyslu § 12 odst. 2 písm. a) se policejním orgánem rozumějí útvary Policie ČR“.

Policie České republiky žadateli sdělila, že pověření policejního prezidenta ve smyslu § 158b odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), pro Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminálním policie a vyšetřování pro roky 2013 až 2016 nebylo uděleno v takto specifickém, samostatném dokumentu, jehož kopii by mu bylo možné poskytnout.

Pověření policejního prezidenta ve výše uvedeném smyslu je dáno příslušnými ustanoveními interních aktů řízení policejního prezidenta, jejichž citace byly žadateli poskytnuty, a to ve znění účinných v dotazovaném období.

pplk. Mgr.  Michal  Michálek
16. 5. 2022

vytisknout  e-mailem