Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Složky služebního příjmu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se dotazoval:

„Je pravdivá informace z veřejného tisku, že příslušníkům Policie České republiky vzniká nárok na platové ohodnocení v případě, že se jimi vyšetřovaný případ dostane před soud?“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informaci:

Podle § 112 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 361/2003 Sb.“), má příslušník Policie České republiky (dále jen „policista“) nárok na služební příjem za výkon služby. Podle § 113 téhož zákona služební příjem sestává ze základního tarifu, příplatku za vedení, příplatku za službu v zahraničí, zvláštního příplatku, příplatku za službu ve svátek, osobního příplatku, odměny, služebního příjmu za službu přesčas a stabilizačního příplatku.

Základní tarif je určen tarifní třídou stanovenou pro služební místo, na které je policista ustanoven, a služební hodnost, do níž je jmenován, a tarifním stupněm, do kterého je policista zařazen podle doby praxe.

Přípatek za vedení je poskytován vedoucímu policistovi podle řídící úrovně služebního místa, na které je ustanoven, a náročnosti řídící činnosti.

Příplatek za službu v zahraničí je poskytován policistovi, který je zařazen do zálohy činné a vyslán k výkonu služby do zahraničí v rámci jednotky mnohonárodních sil nebo mezinárodních bezpečnostních sborů.

Na zvláštní příplatek má nárok policista, který koná službu ve ztížených a zdraví škodlivých pracovních podmínkách.

Policista má nárok na náhradní volno za každou hodinu služby ve svátek. Neposkytne-li Policie České republiky svému příslušníkovi náhradní volno v době tří kalendářních měsíců po výkonu služby ve svátek, má tento příslušník nárok na příplatek ve výši 25% přiznaného základního tarifu, osobního příplatku, zvláštního příplatku a příplatku za vedení, který připadá na každou hodinu služby.

Osobní příplatek je nenárokovou složkou služebního příjmu, kterou lze ocenit trvalý výkon služby v mimořádné kvalitě nebo rozsahu.

Policistovi lze poskytnout odměnu, kterou je možno jednorázově ocenit splnění mimořádného nebo zvlášť významného služebního úkolu, splnění naléhavých služebních úkolů za nepřítomného příslušníka, nebo dosavadní výkon služby při dovršení 50 let věku.

Policista má nárok na náhradní volno za každou hodinu služby přesčas; to neplatí pro službu přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce konanou v době krizového stavu. Neposkytne-li Policie České republiky svému příslušníkovi náhradní volno v době tří kalendářních měsíců po výkonu služby přesčas nebo v jinak dohodnuté době, má tento příslušník nárok na poměrnou část přiznaného základního tarifu, osobního příplatku, zvláštního příplatku a příplatku za vedení, který připadá na každou hodinu služby.

Policejní prezident může služebním předpisem stanovit, že policistům lze přiznat stabilizační příplatek. Ve služebním předpise stanoví konkrétní výši a dobu vyplácení stabilizačního příplatku.

Z uvedeného přehledu složek služebního příjmu policistů je zřejmé, že žádná z nich neskýtá nárok na služební příjem v závislosti na skutečnosti, zda v trestní věci, na jejímž prověřování či vyšetřování se policista podílel, byla podána obžaloba a zda soud tuto obžalobu projednal. Významný osobní podíl policisty na předcházení, vyhledávání, odhalování nebo stíhání trestné činnosti může služební funkcionář jednorázově ocenit poskytnutím odměny podle § 123 písm. a) zákona č. 361/2003 Sb., případně udělením kázeňské odměny podle § 49 odst. 2 písm. b) téhož zákona.     

PhDr. Jiří Vokuš, 3. srpna 2022

vytisknout  e-mailem