Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zvýhodňování při zadávání veřejných zakázek

KRAJ - Škoda na dotacích jde do desítek miliónů korun. 

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje v tomto týdnu obvinili 6 fyzických a 3 právnické osoby ze zvlášť závažných zločinů poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu a přečinů zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podvodu.
Obviněné fyzické osoby (4 muži ve věku 38, 39, 43 a 47 let a 2 ženy ve věku 28 a 48 let) jsou stíhány na svobodě. Kriminalisté jim kladou za vinu, že během 5 let (2016 - 2021) převážně v Královéhradeckém kraji, ale i Libereckém a Středočeském úmyslným jednáním spočívajícím v neoprávněném obstarání prospěchu ve formě zajištění stavebních zakázek na revitalizaci bytových domů předem domluvenému zhotoviteli dokládaly poskytovateli dotací vědomě nepravdivé doklady v úmyslu dosáhnout neoprávněného vyplacení dotační podpory žadatelům. Způsobená škoda je téměř 30 miliónů korun (necelých 19 mil. korun bylo fakticky vyplaceno, o dalších více než 10 miliónů bylo požádáno). Ve třech krajích je 20 poškozených SVJ, které daly z části 39letému muži a z části 28leté ženě plnou moc k zajištění všech potřebných dokumentů nutných k získání dotace. Muž, který byl hlavním aktérem, osobně oslovoval předsedy SVJ a zajišťoval administrativní průběh jím fiktivně realizovaných výběrových řízení na výběr dodavatele stavebních zakázek. Řádné výběrové řízení minimálně ze tří nabídek však bylo jedním z hlavních požadavků k získání dotace. Patnácti SVJ byla dotace vyplacena, u 5 byla z důvodu podezření z nekalého jednání pozastavena. Dotace byla poskytována ve výši 30% uznatelných nákladů příslušného projektu z prostředků státního rozpočtu České republiky i strukturálního fondu ERDF.

Čtyřem obviněným hrozí trest odnětí svobody od 5 do 10 let a dvěma 2 až 8 let.

Spis obsahuje 62 šanonů každý o cca 500 listech a elektronická data o cca 15 TB. Kriminalisté se případem zabývali od poloviny ledna 2022, kdy obdrželi trestní oznámení. Trestní řízení probíhá v gesci Úřadu evropského veřejného žalobce.

por. Iva Kormošová
9.11.2023, 9.30

Odkazy do noveho okna

dotační podvod

dotační podvod 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem